Szópárbaj az iszlám(ista) hit mibenlétéről

Írta: Mika Klára - Rovat: Politika

A Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövettet gyilkosság Amerikában is felizzította az iszlám körüli vitákat. Két amerikai közszereplő egy televíziós műsorban csapott össze a kérdésben.

Bill Mahert hazánkban leginkább Szelektív Vallás (Religious, 2008) című dokumentumfilmje alapján ismerik. Maher Amerikában közkedvelt showman, politikai szatíraíró, humorista, politikai kommentátor és kritikus.

Bill Maher (Forrás: cdn.inquisitr.com)

 

Howard Dean, egykori vermonti kormányzó, leginkább arról ismert, hogy 2004-ben demokrata jelöltként indult az amerikai elnökválasztáson.

Bill Maher az elmúlt fél évben sokszor keményen kritizálta az iszlám vallás egészét, annak „visszamaradott” nézetei miatt, így az iszlámtól idegenkedő konzervatívok ikonjává vált és rengeteg kritikát gyűjtött be a baloldaltól – miközben ő maga szabadelvű kommentátor.

Howard Dean (akárcsak Obama elnök) továbbra is kiáll az iszlám vallás védelmében, s elutasítja, hogy az ISIS által végrehajtott lefejezéseket és más véres merényleteket összefüggésbe hozzanak az iszlám hittel.

Howard Dean (Forrás: .thenewscommenter.com)

Bill Maher egy péntek este fogadta Howard Deant az HBO csatornán sugárzott ’Egyenes Adásban’ című műsorában. Itt rákérdezett Dean azon kijelentésére, miszerint a Charlie Hebdo szerkesztőségét legyilkoló merénylők „pontosan annyira voltak muszlimok, mint ő” – azaz semennyire.

Dean úgy érvelt, hogy e mondatával épp a dzsihádisták lába alól akarta kihúzni a talajt, mert azok „éppen azt akarják, hogy muszlimként tekintsünk rájuk”.

Maher erre így reagált: „Abdullah király meghalt. Obama elnöktől kezdve McCain szenátorig mindenki dicsérte őt. Christine Legrande, az IMF elnöke azt állította, hogy Abdullah ’a nők elkötelezett párfogója volt’. Ám a Szaúdi Királyságban a nők nem vezethetnek autót, nem hagyhatják el a lakóhelyüket férfi kísérete nélkül, rengeteg állást nem tölthetnek be, s némelyiküket lefejezik. Ezeket a muszlimokkal szembeni alacsony elvárásokat nevezem én amolyan szoft vakbuzgóságnak.”

A beszélgetés ezen részénél Maher egyenesen rákérdezett: hogy kell érteni Dean azon kijelentését, hogy az Iszlám Állam harcosai „annyira muszlimok, mint én vagyok”? Dean magyarázkodni próbált. „Ezek félállati szinten lévő gengszterek, akik gyilkolnak, szörnyű tetteket hajtanak végre. Azért akarják, hogy iszlám terroristáknak nevezzük őket, mert akkor egy milliárdnyi emberhez tartoznának, de valójában nincs kapcsolat köztük.”

Maher erre válaszolva kijelentette, hogy igenis van kapcsolat köztük, mert például nemcsak a dzsihadisták, hanem a muszlimok többsége világszerte azt a nézetet vallja, hogy a feleségnek mindig kötelessége engedelmeskedni a férjének. Ön így jellemezné a házasságát? Mert ha nem, akkor úgy gondolom, hogy a kijelentése, miszerint az iszlámisták „annyira muszlimok, mint én” helytelen.

Ez zavarba hozta Deant, aki csak annyit tudott mondani, hogy „de ezek őrültek” mire Maher újfent emlékeztette: „A muszlimok többsége úgy gondolja, hogy a feleségnek mindig kötelessége behódolnia a férjének.”

Dean erre azt mondta, hogy szerinte ez nem igaz.

„De ezek a tények – vágott vissza Maher. – Ezt közvélemény kutatások igazolják. Ön a tényeket próbálja megcáfolni.”

Dean így próbált kibújni: „Nézze, az Ószövetségben is sok mindent olvashat az ember, szemet szemért és meg ilyesmit.”

„De ez nem az Ószövetség – válaszolt Maher – Ez modern közvélemény kutatás.”

Ezen a ponton kínos nevetés tört ki a nézőközönség köréből és úgy tűnt, Dean képtelen megfelelő választ adni.

A kérdést itt lezárták és Maher témát váltott.

A vitát publikáló weboldal ezután föltette a kérdést: Ön mit gondol, Bill Maher jogosan támadja az iszlám vallást kritikáival?

A kommentelők – talán a honlap irányultsága miatt – mind Mahernek adtak igazat.

 

[popup][/popup]