Szivárványcsaládok Tel Avivban

Írta: Steiner Kristóf/Izrael magyarországon - Rovat: Kultúra-Művészetek, Politika

A sokat vitatott, morálisan és spirituálisan megkérdőjelezett családprototípus itt állt előttünk…

gay couple

Már másfél éve vezettem a Time Out Israel programmagazin angol nyelvű kiadásának egyik rovatát, amikor a főszerkesztőm izgalmas feladattal bízott meg: megkért, hogy készítsek egy riportot a Tel Aviv-i szivárvány családokról. Nem kellet sokáig keresgélnem: a Fehér Város szívében tökéletesen megszokott, hogy két apa tologat egy babakocsit, vagy hogy két anya siet az óvodába az ikreikkel. Nem volt más dolgom, mint kérdezősködni, a legtöbben pedig Guy Tatsához irányítottak – egy negyvenes édesapához, aki négyéves kislányával, néhány hónapos ikreivel, és katonai pszichiáterként dolgozó férjével, Lucival él Tel Aviv egyik toronyházának sokadik emeletén. Guy meghívott az otthonába egy vacsorára, mi pedig – a párommal – belecsöppentünk egy valódi “meleg-lombikbébi” család életébe.

Amikor megkérdeztem Guyt, el fogják -e mondani a kislánynak, hogyan született, meglepetésemre azt felelte: “Ó, már régen túl vagyunk rajta.” Mint kiderült Ella egy nap hazajött az oviból, és azt mondta:
“Nekem nincs anyukám?” Guy és Luci – akik egyébként kerek két évtizede alkotnak egy párt – leültették, és elmagyarázták neki, hogy aki őt és a kistestvéreit világra hozta, az Amerikában él, és neki is van egy saját családja. Azt is elmondták, hogy a hölgy kimondottan azért adott életet a gyerekeknek, hogy ők – Guy, Luci és Ella, Eitan és David – egy család lehessenek. Ellának pedig felderült az arca, és csupán annyit mondott: “Értem. Szóval ő szült meg, de ti vagytok a szüleim.”, majd szaladt is játszani a királylányos kirakós játékával. A sokat vitatott, morálisan és spirituálisan megkérdőjelezett családprototípus ott állt előttünk, ezzel pedig minden előítélet semmivé foszlott.

Izraelben több, mint 18 000 szivárványcsalád él, és több, mint 3000 meleg pár nevel gyermeket. És bár ez sokaknak furcsa lehet, Guy családját megismerve teljesen bizonyos lettem abban: a jó szülőt nem a nemi identitása különbözteti meg a rossz szülőtől, hanem az, hogy hogyan neveli a gyermekét.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Meleg család

[popup][/popup]