Szíria: az oroszok és a Hezbollah együtt támogatják Aszad rezsimjét

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az orosz légicsapások nemcsak az Iszlám Államot célozzák.

orosz katonák

Orosz katonák Szíriában

A Reutersnak nyilatkozó két libanoni forrás szerint az utóbbi tíz nap során több száz iráni katona érkezett Szíriába, akik hamarosan nagyarányú szárazföldi offenzívában csatlakoznak a kormányerőkhöz, valamint libanoni szövetségeseikhez, a Hezbollahhoz. A politikai és katonai lépésekről tájékozott nyilatkozó hozzátette: „a szárazföldi hadműveletek valószínűleg Idlib és Hama városok környékére irányulnak majd”, és céljuk az Asszad elnök erői által elveszített területek visszafoglalása.

A másik forrás szerint „nem tanácsadókról van szó… több száz felszerelt fegyveresről beszélünk, és még sokan jönnek ezután”, irakiakkal is kiegészítve. Aszadot eddig főként tanácsadók és síita milicisták támogatták Irán részéről (köztük néhány irakival és afgánnal), Libanonból pedig a szintén iráni hátterű Hezbollah, amely már a harcok korai szakaszában Aszad hadserege mellé állt.

Eközben az orosz légicsapások a felkelők olyan szövetségeseinek állásait vették célba, amelyek nem az Iszlám Államhoz, hanem az al-Kaidához köthetők. Oroszország szerint nyolc bombatámadásra került sor csütörtökre virradó éjjel, melyből négy az Iszlám Állam által elfoglalt területeket célozta – azonban a becsapódások helyei nem ilyen területek voltak.

Az al-Mayadeen kormánypárti tévécsatorna legalább 30 rajtaütésről számolt be a felkelők Hódító Hadsereg elnevezésű egységei ellen, melynek ugyan tagja az al-Kaida szíriai ágát képező Nuszra Front, az Iszlám Állam azonban nem.

Bár a hidegháború két szuperhatalma egyaránt a kalifátust kihirdető ISIS-t jelölte meg ellenségeként, szövetségi és érdekrendszerük, valamint a konfliktus megoldásával kapcsolatos elképzelésük meglehetősen eltérő. Míg Washington el akarja mozdítani Aszadot, Moszkva szerint az elnök és kormánya a megoldás része.

Az első orosz csapások egyébként – melyek Moszkva szerint az Iszlám Állam harcosaira irányultak – az úgynevezett Szabad Szíriai Hadsereg állásait érték, és egy ellenzéki türkmén csoport szerint több tucatnyi civilt is megöltek. A Homsz és Hama környékén élők ellen indított szerdai támadások hírét a törökországi központú Szíriai Türkmén Közgyűlés is megerősítette.

A Szabad Szíriai Hadsereg részét képező Szíriai Türkmén Brigádot a polgárháború kezdete óta mind a kormányerők, mind az Iszlám Állam részéről érik támadások. A Szíriában élő, török nyelvű, s a török kormány által támogatott etnikai kisebbség közgyűlése nyilatkozatban ítélte el az orosz szerepvállalást, amely „nem elégedett meg azzal, hogy korlátlan támogatást nyújtott a gyilkos rezsimnek, hanem azzal tetézi mindezt, hogy bombákat szór a szír népre a ’demokrácia’ ígéretével”.

A Haaretz cikke nyomán: Kalcsics Ildikó.

Címkék:Aszad-rezsim, Hezbollah, orosz beavatkozás, Szíria

[popup][/popup]