Szíria: Asszad marad

Írta: Járai Judit/MTI - Rovat: Politika

Hat évnyi háborúskodás, sokszázezer halott és sokmillió menekült – eddig ez a mérlege annak a háborúnak, amely a véreskezű tömeggyilkos elnök elűzéséért kezdődött. Hat évnyi öldöklés után most úgy néz ki, hogy ebben a konfliktusban még mindig ő kevésbé rosszak egyike.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) valóban befejezte a szíriai kormányellenes erők támogatásának titkos programját – erősítette meg Tony Thomas tábornok.

Az Egyesült Államok Különleges Műveleti Főparancsnokságának parancsnoka, a tekintélyes Aspen Biztonsági Fórumon fejtette ki pénteken, hogy Washington befejezte ezt a titkos programot. A coloradói tanácskozáson Thomas tábornok hozzátette: a döntést nem a Bassár el-Aszad szír elnököt támogató Moszkvának tett gesztusként hozták meg, hanem azért, mert felmérték az évek óta folytatott program – korlátozott – eredményeit.

“Nagyon nehéz döntés volt… és most az útkeresés folyik” – fogalmazott. Tony Thomas, amikor elhagyta a pódiumot, újságíróknak nyilatkozva máris megpróbált visszakozni, s hangsúlyozta, hogy semmit nem akart megerősíteni, csupán a nyilvánosságra került jelentéseket kommentálta. A CIA és az amerikai kormányzat ugyanis eddig nyilvánosan nem ismerte el a program létezését.

A héten először a The Washington Post című lap adott hírt arról, hogy a Trump-kormányzat döntött a 2013-ban, az akkori amerikai elnök által megindított titkos CIA-program beszüntetéséről. Az ellentmondásos program keretében a CIA Szíriában és az egész térségben felfegyverzett és kiképzett több, ismeretlen hátterű Aszad-ellenes csoportot. Barack Obama volt elnököt erős kritikák is érték a csoportok felfegyverzése miatt, többükről ugyanis kiderült, hogy terrorszervezetekkel tartanak kapcsolatot.

A The Washington Post szerint Donald Trump elnök mintegy egy hónappal ezelőtt hozta meg a döntést a program megszüntetéséről, miután konzultált Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadóval és Mike Pompeo CIA-igazgatóval.

A Fehér Ház és hírszerző ügynökség egyelőre nem kommentálta a lap információit, és nem reagált Tony Thomas tábornok szavaira sem.

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének vezetője szerint jelenleg nem képzelhető el rendezés Szíriában Bassár el-Aszad szír elnök nélkül, az amerikaiaknak is tudomásul kell venniük, hogy nem tudják elmozdítani, mert mögötte áll Oroszország, Irán és a Hezbollah.

Besenyő János az M1 aktuális csatornán szombaton azt mondta, nem jelenthető ki, hogy Bassár el-Aszad “megúszta”, de nélküle nem képzelhető el rendezés a térségben, mert az oroszok nem hagynák veszni azt az “időt, energiát, pénzt”, amelyet befektettek az Aszad-családba több mint ötven éve, a tengeri kikötőt, a repteret és a helyi érdekeltségeket.

Azt mondta, hogy bár felmerült Szíria három részre osztása, ez lekerült a napirendről, jelenleg arról van szó, hogy közvetítéssel megpróbálják az ellenzéket az elnökkel egy asztalhoz ültetni, új alkotmányt létrehozni, esetleg választásokat kiírni.

Besenyő János szerint a kurdok korlátozott autonómiát elérhetnek, de a függetlenséghez “több kell, mint ami jelenleg rendelkezésükre áll”.

 

Címkék:Járai Judit/MTI

[popup][/popup]