„Szemétnek, patkánynak, disznónak neveznek bennünket”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

 A dél-afrikai zsidók tiltakoznak az egyre növekvő antiszemitizmus ellen.

Utcakép Johannesburgban
(Fotó: SAJBD)

A zsidó közösség vezetője szerint az Izrael elleni indulatok „gyűlölködő antiszemita gyalázkodásba” csaptak át. “Azt üzenik nekünk, most rajtunk a sor, és ahhoz képest a holokauszt pikniknek tűnik majd.”

A South African Jewish Board of Deputies (SAJBD) vezetője a múlt hét elején tiltakozását fejezte ki a közösségi médiában és személyes találkozások alkalmával megnyilvánuló antiszemita és fenyegető üzenetekkel kapcsolatban.

Shaun Zagnoev elnök szerint az antiszemitizmussal már korábban is szembesültek, a mostani éles Izrael-ellenes megnyilvánulások viszont a zsidóság elleni eddigi legelvadultabb támadásokba torkolltak.

Shaun Zagnoev

„Az Izrael elleni posztok népünket gyalázkodó jelzőkkel illetik, amelyek közül a patkányok, korcsok, kövér heftik még nem is a legdurvábbak. Azt üzenik, hogy eljött az időnk és a holokauszt piknik lesz ahhoz képet, amit velünk tesznek“ – nyilatkozta az elnök. A twitteren egy felhasználó azt üzente, hogy SAJBD vezetőit ideje megtizedelni, mert a gazdaság a cionisták kezében van. A johannesburgi repülőtéren nyíltan szidalmazták a Tel Avivból érkező gép utasait.

A városban a Hamilton Street egyik házának falára horogkereszttel díszített német zászlót festettek.

„Az ehhez hasonló incidensek nem csak a zsidó közösséget, hanem államunk demokratikus berendezkedését is fenyegetik. A rasszizmusnak nincsen helye ebben az országban” – mondta Zagnoev.

Shashi Naidoo, egy ismert modell halálos fenyegetéseket kapott a facebookon és mobilon is, mert kiállt a Hamász elleni izraeli fellépés mellett. Az Izrael ellenes bojkottot hirdetők arra kényszerítették, hogy Izrael-ellenes jelképekkel a háttérben, videó interjúban vonja vissza nyilatkozatát. A modell ígéretet tett, hogy “igyekszik átnevelni magát” és hamarosan “tényfeltáró körútra indul Palesztinába”.

WATCH: Shashi Naidoo apologises, announces trip to Palestine

Local celebrity and model Shashi Naidoo will be going on a fact-finding tour of the Palestinian territories, following public backlash about comments she made on social media. Watch. Subscribe to News24: https://www.youtube.com/user/News24Video

Zagnoev szerint így járhat bárki, aki rokonszenvét fejezi ki a zsidó állammal kapcsolatban.

A múlt hónapban az Afrikai Nemzeti Kongresszus, Dél-Afrika kormányzó pártja elítélte Izrael akcióit az országot Gázától elválasztó kerítés mentén, és azokat a náci Németország zsidókkal szembeni kegyetlenkedéseihez hasonlította.

 

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

Címkék:antiszemitizmus, Dél-Afrika

[popup][/popup]