Szélsőjobb és szélsőbal együtt tagadják a Holokausztot

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egykori Labour tagok titkos találkozói Holokauszt tagadókkal.

James Thring egy hívével (fotó: See Li/Alamy)

A Keep Talking nevű brit szervezet rendezvényein a Munkáspártból kizárt politikusok rendszeresen találkoztak szélsőjobbos elemekkel, akikkel antiszemita összeesküvés-elméleteket vitattak meg és terjesztettek, mint azt egy oknyomozó riport kimutatta.

Egy ilyen múlt évi gyűlésen Jeremy Corbyn hívei és korábbi Labour párttagok és bizalmasaik vettek részt, amelyen James Thring hírhedt antiszemita, David Duke az egykori Ku Klux Klan nagymester elvbarátja nyíltan hangoztatta Holokauszt tagadó nézeteit. Thring szerint az auschwitzi haláltábor – ahol 1,1 millió embert, többségükben zsidókat pusztítottak el módszeresen – nem volt több munkatábornál. „A hallgatói hozzászólásokból kiderül: nincsenek bizonyítékok halálesetekre… mert ilyenek nem fordultak elő” – mondta Thring.

Nick Lowles, a Hope Not Hate szervezet vezetője, aki a zsidó közösség biztonságért felelős Community Security Trust szervezettel együtt három éve figyeli a Keep Talking tevékenységét, ezt nyilatkozta: „Kutatásaink azt mutatják, hogy bizonyos szélsőbalos és szélsőjobbos elemek közös nevezőre jutottak az antiszemitizmusban. Ezek a csoportok távolról sem excentrikusak vagy ártalmatlanok, minthogy teret adnak a zsidóellenesség túlélésének, és az embereket hamis eszmék terjesztésére ösztönzik.” Lowles felívta a figyelmet arra, hogy az online terjedő tévhitek idővel beépülnek a politikai fősodorba, és globális károkat okoznak.

A múlt csütörtökön Hanau német városban kilenc ember halálát okozó lövöldöző férfi kiáltványt hagyott maga után, amiben ilyen téveszmék, antiszemita összeesküvés-elméletek és iszlamofób jelszavak szerepeltek. A merénylő számos közel-keleti, ázsiai, és észak-afrikai ország állampolgárainak kiirtására uszított.

A Keep Talking csoport rendezvényeinek gyakori részvevője Elleanne Green, korábbi parlamenti képviselő Labour színekben. Ő alapította a Palestine Live titkos Facebook csoportot 2013-ban, amihez azután Corbyn és más munkáspárti vezetők is csatlakoztak. Őt először 2018 szeptemberében látták a Keep Talking rendezvényen. A Kentish Town caféban 2019 márciusában Thring részvételével tartott összejövetelen Peter Gregson előadást tartott „Hamis antiszemitizmus vádak akadályozzák az Izraelről történő szabad véleménynyilvánítást” címmel. Miután antiszemitizmus vádjával illették és kizárták a GMB-ből (általános szakszervezet), Lazir néven (Munkáspártiak a cionizmus és iszlamofób rasszizmus ellen) alapított Facebook csoportot.

A Keep Talking rendezvényeinek rendszeres részvevői egy Ian Fantom 9/11 álnevű „megmondóember”, vagy Gill Kaffash, a Palestine Solidarity Campaign camdeni szervezetének egykori titkára. Alison Chabloz, a London Forum szélsőjobbos aktivistája az USA alt-right szervezeteivel tart fönn kapcsolatot. Nick Kollerstrom, a Keep Talking egyik Holokauszt tagadó alapítója Auschwitzról, mint „gázkamrákról szóló mesekönyvről” beszélt.

De akadnak támogatók Izraelből is: Miko Peled író a Munkáspárt 2019. évi brightoni konferenciáján nyilvánult meg. Még korábban nyilatkozta: „A szólásszabadságról van szó, hogy bármilyen témát meg lehessen vitatni, lett légyen az a Holokauszt (volt vagy sem), Palesztina, felszabadítás, azaz mindent.”

A Guardian cikke nyomán Bassa László

 

Címkék:Holokauszt-tagadás, szélsőbal, szélsőjobb

[popup][/popup]