Szelfi a Facebookon – percekkel a gyilkosság előtt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A péntek reggeli  jeruzsálemi terrorista merénylet két elkövetője – percekkel az akció kezdete előtt – mosolygós képet posztolt magáról a Facebookon, ezzel a felirattal: „Holnap, Isten segítségével, még boldogabban fogunk mosolyogni.”

A három merénylő

A képeket reggel 7-kor mobil telefonjaikról töltötték fel a világhálóra, majd támadásra indultak.

Alig néhány óra alatt a posztok kétezer like-ot kaptak és ezer kommentet, melyek túlnyomó része dicsérte az elkövetőket. A merénylők képe hamarosan széles körben ismertté vált a palesztin közösségi média oldalain.

A Hamasz és az Iszlám Dzsihád mozgalmak dicsőítették a merénylőket.

Az alábbi – izraeli rendőrség által közzétett – rövid felvételen világosan látható, ahogy a Templom-hegy felől érkező támadók elrohannak egy békés turista mellett és rátámadnak az ott posztoló két rendőrre.

Izraeli biztonsági körökben aggodalmat okozott, hogy a három támadó nem palesztin volt, hanem izraeli arab. Mindhárman unokatestvérek voltak Umm el Fahm izraeli arab városból, ahol erős befolyása van az iszlámista mozgalom betiltott, ún. Északi szárnyának.

A merénylők által meggyilkolt két izraeli rendőrt, az ország drúz közösségének tagjai pénteken helyezték örök nyugalomra.

A merénylettel kapcsolatban az izraeli hatóságok őrizetbe vették a jeruzsálemi főmuftit, Muhammad Ahmad Husszeint, aki a Templom hegy izraeli lezárása után arra hívott fel, hogy a moszlim tömegek „árasszák el a Templom hegyet”. A mufti „elítélte az izraeli agressziót” – ahogy a pénteki belépési tilalmat nevezte.

Címkék:Templomhegy, terror

[popup][/popup]