„Szégyelltem, hogy zsidó vagyok” – Spielberg az iskolában elszenvedett zaklatásokról

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A neves hollywoodi filmrendező minderről egy interjúban beszélt nemrég.

„Az antiszemitizmussal az általános iskolában találkoztam. Nem volt ez mindenkire jellemző, de a menő fiúk közül számosan így heccelték a kevésbé népszerűeket; esetemben pedig zéró népszerűségről beszélhettünk. Nem gyűlöletként éltem meg ezt, hanem szégyent éreztem. Akkoriban egy csomó dolog miatt szégyenkeztem, az ő gyötrésük eredményeként éppenséggel zsidóságom okán éreztem szégyent.

Megtapasztaltam, mi a kitaszítottság, és amikor idősebb lettem, rájöttem, hogy a zaklatás igencsak hatásos eszköz arra, hogy az elkövetők bebizonyítsák, nekik joguk van mások fölött uralkodni. Én a másik oldalon voltam, a gyűlölettel nem tudtam mit kezdeni, de bensőmben büszke voltam arra, hogy zsidó vagyok.”

Spielberg társproducere a “Why We Hate” (Miért gyűlölködünk?) című, hatrészes sorozatnak, amelyet vasárnap kezdett vetíteni a Discovery Channel. A sorozat témája a gyűlölet és az ellene folyó küzdelem. Olyanok személyes sorsát mutatja be, akik gyűlölnek, ill. akikre gyűlölet irányul. Azt igyekszik bizonyítani, hogy a gyűlölet az emberi természet része; benne van DNS-ünkben.

„A téma személyesen közel áll hozzám, és ma aktuálisabb, mint tíz évvel ezelőtt volt. Úgy gondolom, hogy a gyűlölet – az állandóan létező abnormalitás.“

A CBS-nek adott interjúban azt is elmondta, hogy időnként a középiskolában is érték zaklatások.

Algemeiner

 

 

Címkék:antiszemitizmus, gyűlölet, Spielberg, Why we hate?

[popup][/popup]