Százezrek tüntettek Izraelben a Netanjahu-féle igazságügyi reformok ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Hajnalig tartó tömeges demonstrációkra került sor országszerte azt követően, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök kirúgta Joáv Gallant védelmi minisztert, egy nappal azután, hogy az igazságszolgáltatási rendszer átalakítására irányuló törvényhozási törekvések leállítására szólította fel a kormányt. 

Tel-avivi tüntetés (Fotó: Tomer Neuberg/Flash90)

A volt vezérőrnagy szombat este arra figyelmeztetett, hogy az igazságügyi reform miatt kialakult mély nemzeti szakadék beszivárgott a hadseregbe, aláássa annak erejét. Menesztése után is kitartott az ellenzékkel történő kompromisszumos megállapodás mellett, első magas rangú koalíciós miniszter és magas rangú Likud-tisztviselőként, aki ezt nyíltan és közvetlenül felvállalta – írja az ujkelet.live.

A média szerint a vezérkari fórumot összehívják, hogy megvitassák Gallant kirúgásának biztonsági vonatkozásait.

Gallant menesztése után izraeli zászlókat lengetve tüntetők ezrei özönlöttek az utcákra Tel-Avivban, Jeruzsálemben, Haifán, Be’erseván, illetve számos kisebb településen.

Amichai Stein on Twitter: “Protests in Central Tel Aviv pic.twitter.com/yveHG9ctgr / Twitter”

Protests in Central Tel Aviv pic.twitter.com/yveHG9ctgr

A spontán kialakult tömeg mindkét irányban elzárta az Ayalon autópályát, ahol máglyákat gyújtottak. A helyszínre kiérkező rendvédelmi erők lovas rendőröket is bevetve vízágyúkkal oszlatták a tömeget, miközben néhol összecsapások törtek ki a tüntetők és a rendőrség között. A tűzoltók órákkal később eloltották a tüzeket, majd az utakat megtisztították a fémkorlátoktól és a törmeléktől.

Jeruzsálemben a rendőrség vízágyúkkal oszlatta fel a miniszterelnök rezidenciája előtt összegyűlt tömeget, akik végül a Kneszethez és a Miniszterelnöki Hivatalhoz vonultak, ahol a miniszterelnök lemondását követelték.

A 12-es csatorna becslése szerint az éjszaka folyamán több százezres tömeg vonult az utcára országszerte az északi Kirját Smonától egészen Eilatig.

*

Szintén vasárnap este egy külön Kneszet-bizottság véglegesítette a plénum végső olvasata előtt azt a jogszabályt, amely kikerüli, hogy a Legfelsőbb Bíróság érvénytelenné nyilvánítsa Árje Deri miniszteri kinevezéseit, így a Sász párt vezetője a végleges szavazások után visszatérhetne a kabinetbe.

A tiltakozások fokozódásának jeleként az egyetemek hétfő reggel kezdődő általános sztrájkot hirdetett válaszul Gallant védelmi miniszter kirúgására.

,,Mi, az izraeli kutatóegyetemek vezetői, elnökök, rektorok és vezetőség holnap reggeltől kezdve leállítjuk a tanulmányokat Izrael valamennyi kutatóegyetemén, az izraeli demokrácia alapjait aláásó és annak fennmaradását veszélyeztető jogalkotási folyamat miatt,”- áll az egyetemek héber médiában megjelent közleményében.

,,Felszólítjuk a miniszterelnököt és a koalíció tagjait, hogy azonnal állítsák le a törvényhozást, és haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat egy széleskörű megállapodásról.”

A középiskolásokat képviselő Országos Diák- és Ifjúsági Tanács is országos sztrájkot hirdetett hétfő reggeltől.

A tanács ,,a [reform]törvényhozás leállítását és a tárgyalások azonnali megkezdését” követelte közleményében.

Ezenkívül, több polgármester és regionális vezető éhségsztrájkot hirdetett a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal előtt.

Miközben az utcákon zajlottak a tüntetések, az izraeli médiában arról számoltak be, hogy a miniszterelnök a törvényhozás leállítását fontolgatja. Néhány Likud képviselő óvatosan szintén azt nyilatkozta, hogy amennyiben Netanjahu a leállás mellett dönt, elfogadják azt. Másrészről Járiv Levin igazságügyi és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter hajthatatlan ez ügyben. Mivel a vitatott törvényjavaslatot elvileg hétfő este a Kneszet plénuma elé terjesztik végső olvasatra, a Kneszet Alkotmány, Jogi és Igazságügyi Bizottságának vezetője, Szimcha Rothman bejelentette, hogy reggel 8 órától folytatódik az előkészítő vita.

A Hisztadrut szakszervezet történelmi jelentőségű általános sztrájkot jelentett be, ha nem állítják le a törvénykezést.

A Times Of Israel az igazságügyi törvénykezés leállítását prognosztizálja a hatalmas tüntetések eredményeképpen, amire Jichak Herzog államelnök is felszólította a kormányt.

[popup][/popup]