Netanjahu kirúgta a vele szembeforduló Gallant védelmi minisztert

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap este kirúgta Joáv Gallant védelmi minisztert (Likud), miután utóbbi szombat este TV-ben sugárzott beszédében a kormány igazságügyi reformtervének leállítására szólított a tárgyalások megkezdése érdekében.

Joav Galant védelmi miniszter és Netanjahu a kormányalakításkor

,,A miniszterelnök berendelte Gallant minisztert a hivatalába, és közölte vele, hogy elvesztette a belé vetett bizalmát, miután a kormány és a koalíció ellen intézkedett, miközben a miniszterelnök külföldön diplomáciai látogatáson tartózkodott. Gallant miniszter nem koordinálta mondandóját a miniszterelnökkel, és ezzel szabotálta a megoldásra irányuló erőfeszítéseket” – közölte a Miniszterelnöki Hivatal – írja az ujkelet.live.

Délelőtti médiariportok azt állították, hogy Avi Dichter mezőgazdasági miniszter, a Sabak belbiztonsági szolgálat korábbi vezetője beszélt Netanjahu miniszterelnökkel a védelmi tárca átvételéről. Dichter biztosította Netanjahut, hogy támogatni fogja a hétfőn szavazásra kerülő törvényjavaslatot a bírói kinevezési bizottság összetételének megváltoztatásáról – amely a kritikusok szerint a koalíció kezébe kívánja adni a bírák kinevezését.

Dichter döntése széleskörű kritikát váltott ki, hiszen szombaton ugyanő támogatta Gallant kezdeményezését a jogi átalakítás leállítására és aggodalmát fejezte ki a reform hatóköre és előmozdításának sebessége miatt. Vasárnap délelőtt azonban Dichter nyilatkozatot adott ki, egyértelműen kiállva a reformterv mellett.

Teljes cikk

[popup][/popup]