Szaúdi író: „A közvélemény nálunk a palesztinok ellen fordult, Izraellel jók a kapcsolataink”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az író szerint a tájékozott szaúdi közvélemény saját nemzeti érdekeivel törődik, nem pedig a palesztinokkal; Izraellel meleg kapcsolatokat ápolunk, amelyek már túl is léptek a „normalizáción”.

Abdulhameed Al-Ghobain szaúdi író a BBC arab adásának nyilatkozott május 10-én. Az arab nyelvű szöveget a memri.org nevű honlap fordította angolra.

“A (szaúdi) közvélemény manapság jól informált – így Al-Ghobain. A palesztin ügyet már nem érzik magukénak. Nem csak arról van szó, hogy nyilvánosan támogatják a kapcsolatok normalizálását Izraellel. A többség a palesztinok ellen fordult. A palesztinok sajnos vesztettek. Semmi hasznosat nem tettek; azt mondhatjuk, hogy viselkedésüket érzelmeik vezérlik.”

Ha Szaúd Arábiában közvélemény-kutatást végeznének, még a középiskolások és egyetemisták körében is azt hallanák, hogy a palesztin ügy nem érdekli őket, mi több, a szaúdiakat a többi arab sem érdekli.”

“Stratégiai érdekünk, jövőbeni gazdasági érdekeink diktálják, hogy reális kapcsolatokat tartsunk fenn Izraellel.”

“Ezek a vélemények egyre hangosabbak lettek az elmúlt két évben. Kezdetben csendesen szóltak, mára viszont fölerősödtek. Az emberek szerint nem kell törődni a palesztinok ügyével és a többi arabbal sem, és kapcsolatainkat gazdasági érdekeinkkel összhangban kell alakítanunk.

Stratégiai és jövőbeni gazdasági érdekeink diktálják, hogy reális kapcsolatokat alakítsunk ki Izraellel. Izrael fejlett ország. Amikor Törökország jó kapcsolatokat ápolt Izraellel, jelentős fejlődést ért el.”

“Itt már nem csupán normalizációról van szó. A kapcsolatok Izraellel ma már szívélyesnek mondhatók.”

“Az Arab Liga által kiadott nyilatkozatoknak semmi értelme. A realitásokkal kell számolnunk. Izraellel a kapcsolatok már túlnőttek azon, hogy azokat normálisnak nevezzük: meleg kapcsolatokat ápolunk.”

memri.org

Címkék:Izrael, palesztinok, Szaúd-Arábia

[popup][/popup]