Szaúd Arábia, a kritizált szövetséges

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Egyesült Államok legfőbb biztonsági tanácsadója és jemeni megbízottja Szaúd-Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe utazik.

Mohamed Bin Szalman szaúdi koronaherceg

Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan Szaúd-Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe utazik az Egyesült Államok jemeni különmegbízottjával együtt – közölte hétfőn a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsa (NSC).

Sullivanhez és Tim Lenderkinghez csatlakozik Brett McGurk is, az NSC közel-keleti és észak-afrikai koordinátora – közölte Emily Horne, a tanács szóvivője közleményében, hozzátéve, hogy Sullivan “magas rangú vezetőkkel találkozik egy sor regionális és globális kihívásról” fog egyeztetni.

Sullivan hétfőn utazott el, és megbeszéléseket folytat a koronaherceggel Jemenről – írja az Associated Press, aki elsőként számolt be az utazásról. Előreláthatóan találkozik Khalid bin Szalmán védelmi miniszterhelyettessel is, aki a trónörökös testvére – írta a lap egy meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Az ENSZ a világ legnagyobb humanitárius válságának nevezte a háború sújtotta Jemenben kialakult állapotokat. A hét éve tartó harcok gazdasági válságba sodorták az országot, ami élelmiszerhiányt eredményezett.

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia, amely az Iránnal szövetséges jemeni huti csoport ellen harcoló katonai koalíciót vezeti a jemeni konfliktusban, további dollármilliókat ígért segélyezésre, s ezt más országok is megtették. Biden ugyanakkor keményebb álláspontot képviselt Szaúd-Arábiával szemben, mint elődje, Donald Trump. Biden bírálta a királyságot az emberi jogok terén mutatott stagnálás miatt. Emellett Biden az év elején nyilvánosságra hozott egy amerikai hírszerzési jelentést, amely a szaúdi koronaherceget kapcsolatba hozza Dzsamál Khashoggi szaúdi disszidens újságíró 2018-as meggyilkolásával. A herceg mindezidáig tagadta, hogy bármi köze lenne a történetekhez.

A hónap elején az FBI – Biden végrehajtási utasítása nyomán – egy újonnan titkosítás alól feloldott dokumentumot tett közzé a 2001. szeptember 11-i, az Egyesült Államokat ért támadásokkal kapcsolatban. Ebben a gépeltérítők szaúdi kormányzati támogatásával kapcsolatos vádakról van szó. A királyság itt is régóta állítja, hogy nem volt szerepe a támadásokban.

Reuters – Szabó Gyula

Címkék:Jake Sullivan, Mohammed bin Szalmán koronaherceg, Szaúd-Arábia

[popup][/popup]