Szabad-e a Holokausztot más eseményekhez hasonlítani?

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

A számtalanszor megvitatott téma most azért került elő újra, mert a radikális baloldali demokrata kongresszusi képviselő, a New York-i Alexandria Ocasio-Cortez bombasztikus hasonlattal állt elő (nem először): a mexikói határon az illegális bevándorlók számára épített szállásokat a náci koncentrációs táborokhoz hasonlította.

Alexandra Ocasio-Cortez

A hasonlat óriási felzúdulást váltott ki, több Holokauszt-túlélő is felhívta Ocasio-Cortezt, hogy látogasson meg egy náci láger helyén épült emlékközpontot és aztán gondolja újra a hasonlatot. A vehemens képviselőnő elutasította a javaslatokat.

A Washingtoni Holokauszt Múzeum, a Holokauszt-kutatás egyik legnagyobb tekintélyű intézménye, szintén erőteljes hangú levélben utasította el Ocasio-Cortez hasonlatát. Erre azonban váratlan helyről érkezett bírálat: 375 holokauszt-oktató a New York Review of Books-ban tett közzé nyílt levelet. Ebben egyfelől méltatják a múzeum munkásságát, amely nekik is nagy hasznukra vált, másfelől azonban – fogalmaznak – elvből elutasítani minden hasonlóságot a Holokauszt és az ide vezető események, valamint más történeti események között „alapvetően ahistorikus”.

Auschwitzi barakkok másolata a Washingtoni Holokauszt Múzeumban

Az ilyen megnyilvánulás – így a levélírók – komoly károkat okozhat a Holokauszt Múzeumnak, ronthatja az intézmény lehetőségeit, hogy továbbra is hitelt érdemlő és kiemelkedő intézmény legyen a Holokauszt-és más genocídumok emlékezete, kutatása és oktatása terén. Hiszen a Holokauszt-oktatás veleje éppen az, hogy figyelmeztessük a közönséget az emberi jogok veszedelmes megsértésére, a fájdalomra és szenvedésre, és hasonlóságokat keressen térben és időben is távol eső dolgok között – zárják levelüket a Holokauszt-oktatók.

A JTA cikkét fordította jég

Címkék:Holokauszt múzeum Washigton, Ocasio-Cortez

[popup][/popup]