Sunak és Biden szerint minden eddiginél fontosabb a kétállami megoldás

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Rishi Sunak brit kormányfő és Joe Biden amerikai elnök szerint minden eddiginél fontosabb a kétállami megoldás az izraeli-palesztin konfliktus rendezése érdekében.

Rishi Sunak és Joe Biden (Fotó: Simon Walker/No 10 Downing Street)

A londoni miniszterelnöki hivatal hétfő esti tájékoztatása szerint Sunak és Biden telefonon tárgyalt egymással.

A brit kormányfő a megbeszélésen hangsúlyozta: a Hamász iszlamista terrorszervezet által jelentett fenyegetés elleni izraeli erőfeszítések támogatása sem tereli el a figyelmet annak szükségességéről, hogy az izraeli hadseregnek nagyobb gondot kell fordítania a civil lakosság védelmére, és arra, hogy tevékenysége a nemzetközi humanitárius törvények keretein belül maradjon.

Az izraeli hadműveletek előzményeként a Gázai övezetet uraló Hamász október 7-én összehangolt terrortámadást hajtott végre Izrael déli térségében. A támadásban 1200 ember meghalt, több mint háromezer megsérült és a terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak.

A Downing Street tájékoztatása szerint Sunak és Biden a hétfői telefonos megbeszélésen hitet tett az együttműködés folytatása mellett annak elérésére, hogy Izrael újabb humanitárius célú tűzszüneteket tartson a Gázai övezetben folyó hadműveleteiben, mindenekelőtt éppen a Gázába hurcolt túszok kimenekítése, emellett további segélyek bejuttatása érdekében.

A brit kormányfő és az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy szükséges újabb útvonalak megnyitása a Gázának szánt segélyek számára, és ezzel egy időben javítani kell a már meglévő folyosók működésének hatékonyságát.

Rishi Sunak és Joe Biden egyetértett abban is, hogy minden eddiginél fontosabb a kétállami megoldásra alapuló rendezés, amely lehetővé teszi, hogy az izraeliek és a palesztinok egyaránt békében és biztonságban élhessenek.

A brit kormány az utóbbi időszakban többször is hangot adott ennek az álláspontjának.

David Cameron külügyminiszter a londoni alsóház külügyi bizottságának minapi meghallgatásán kijelentette, hogy a kétállami megoldás nélkül sem Izrael, sem a palesztinok nem élhetnek biztonságban.

A három évtizede kötött oslói nemzetközi egyezmény – amelynek részese volt Izrael és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) is – intézkedett volna a palesztin államiság megteremtéséről Izrael szomszédságában.

Izrael londoni nagykövete, Cipi Hotoveli azonban a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak adott minapi nyilatkozatában azt mondta: az oslói tervezet azért bukott el, mert a palesztinok nem Izrael szomszédságában, hanem Izrael területén akarják létrehozni saját államukat.

A nagykövet kijelentette, hogy Izrael most már nem fogadja el a kétállami megoldást. (MTI, Kertész Róbert)

[popup][/popup]