Strasbourg: négyhavi börtönre ítélték és kiutasították a zsidóknak nem szállító ételfutárt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Bejárta a nemzetközi sajtót a hír, hogy a franciaországi Strasbourgban a Deliveroo nevű ételszállító alkalmazás futárja két strasbourgi kóser étteremnek tagadta meg a megrendelés teljesítését „Zsidóknak nem szállítok” felkiáltással.

Deliweroo ételfutár (Forrás: Wikimedia Commons)

A bírósági határozat az után született, hogy az ételszállító alkalmazás képviselője panaszt tett a futárra. Bertrand Gautier bíró a tárgyaláson kijelentette: „A francia törvények tiltanak bármilyen diszkriminációt. Országunkban mindenkivel tisztelettudóan kell bánni.”

Hozzátette: az algériai férfi turistavízummal tartózkodott Franciaországban, ami azonban már lejárt, így egyik társa Deliveroo kódját használta, és fizetését harmadik személy számlájára utaltatta.

Gérald Darmanin belügyminiszter twitter üzenetben tudatta, hogy az elítélt büntetése letöltését követően köteles elhagyni az országot.

A futár tolmácson keresztül azt állította, hogy megrendelést ugyan valóban lemondta, de a zsidókat illető mondat nem hangzott el.

Bas-Rhin megye zsidó közössége ugyancsak panasszal élt a Deliveroo cég ellen, amely azonnali lépéseket ígért arra az esetre, ha a vádak beigazolódnak.

Melvina Sarfati El Grably, a vállalat franciaországi vezérigazgatója kijelentette: „Megkönnyebbüléssel fogadtuk a nyomozás eredményét, ami – a Deliveroo és a rendőrség szoros együttműködésének köszönhetően – lehetővé tette az elkövető azonosítását.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:antiszemitizmus, diszkrimináció, ételfutár, Strasbourg

[popup][/popup]