Sorsok Háza: Köves Slomó a kormányra, a kormány a zsidó szervezetek egyeztetésére vár

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Politika, Történelem

Köves Slomó az általa szervezett csapat koncepcióját szeretné megvalósítani az önálló intézményként működő Sorsok Házában. Erre vár anyagi támogatást a kormánytól. Grósz Andor a Sorsok Házát a – Mazsihisz felfogásához közelebb álló – Holokauszt emlékközponthoz csatolná. A kormány, amely korábban Köves koncepcióját támogatta, viszatáncolt és most a két zsidó szervezet megegyezését sürgeti. 

A kormányon múlik, hogy mikor nyit meg a 10 éve üresen álló, de szinte teljesen kész Sorsok Háza – mondta az ATV Híradónak az EMIH vezető rabbija. Köves Slomó arról is beszélt, hogy a hitközség a vállalt dolgokat teljesítette, kész koncepciójuk van, ami hiányzik a megvalósításhoz, az a kormány által ígért kétmilliárd forint. Igaz, a Mazsihisz elképzelése a működtetésről nem teljesen egyezik az EMIH-ével. A kormány viszont az ATV Híradónak azt írta: amint lesz megállapodás a múzeum tartalmáról, és az intézmény működtetéséről a zsidó szervezetek között, akkor készen állnak a megvalósításra.

A Sorsok Háza fő kurátora, Yitzchak Mais nagyon sajnálja, hogy a kiállítás még nem valósult meg, azért is, mert szerinte Magyarország története a Holokauszt során egy különleges történet volt, hiszen viszonylag sok túlélőt találtak.

A Sorsok Háza az eredeti tervek szerint 2014-ben nyitott volna meg. A kormány 2018-ban az EMIH tulajdonába adta, Gulyás Gergely pedig akkor arról beszélt, hogy 2019-ben megnyit az intézmény. Ez azóta sem történt meg.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija szerint ők 2021 óta startra készen állnak, és hogy mikor fog megnyílni, vagy egyáltalán mikor kezdődhet el a múzeum kivitelezése, igazából a kormányon múlik. Arra a kérdésre, hogy mikor beszéltek utoljára erről a kormány bármelyik tagjával, azt mondta:

“legutoljára 2022 tavaszán, még a választások előtt volt arról szó, hogy ez mikor készülhet el, de konkrét lépések vagy konkrét dátumok itt már nem hangzottak el.”

Hozzátette: a vállalt dolgokat teljesítették, jelenleg arra várnak, hogy a kormány is teljesítse az ígéretét, és biztosítsa a Sorsok Háza befejezéséhez szükséges összeget, ami körülbelül kétmilliárd forint.

Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, aki a Holokauszt Emlékközpont kuratóriumának elnöke is, úgy gondolja, észszerű lenne a már meglévő Holokauszt Emlékközpontot – amely foglalkozik a holokauszt kutatásával, emlékének ápolásával, és ellát edukációs feladatokat is – bővíteni, nem pedig egy újabb intézetet létrehozni.

 Egy nagyon jelentős forrásanyag gyűlt már össze nálunk, és a Sorsok Házával összevonva egy nagyobb, nemzetközi rangú kutatóintézetté válhatna a most kiválóan működő intézményünk” – fogalmazott.

A kormány az ATV Híradónak azt írta: sajnálatosnak tartják, hogy sem a múzeum tartalmáról, sem annak működtetése kapcsán nincs egyetértés a zsidó szervezetek között, de ha lesz egységes álláspont, úgy a magyar kormány készen áll annak megvalósítására.

ATV.hu

[popup][/popup]