Seehofer: az iszlamista terror megérkezett Németországba

Írta: MTI - Rovat: Külpolitika, Politika

Az iszlamista terror megérkezett Németországba, ezért fel kell lépni a lakosság védelmében és nem szabad “relativizálni” a problémát – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök kedden Gmundban a tartományi kormány ötnapos tanácskozása előtti sajtótájékoztatón a Bajorországban az utóbbi napokban történt támadásokkal kapcsolatban.

Horst Seehofer

Horst Seehofer

A jobboldali CSU elnöke a berlini vezetés nyilatkozataira utalva hangoztatta: elfogadhatatlan az az érvelés, hogy a politika nem ígérhet teljes biztonságot, elfogadhatatlan az iszlamista terrorizmus “relativizálása” annak mérlegelésével, hogy a lakosság különböző csoportjában mekkora a bűnözés, és nem elég higgadtságot kérni az emberektől, hanem mindent meg kell tenni a közbiztonság erősítéséért.

A polgárok higgadtsága fontos, de nem helyettesítheti az állami védelmet. Az emberek félnek és válaszokat várnak az állmtól, ezért “végtelen viták” helyett lépni kell  – húzta alá Horst Seehofer.

Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter a menekültek által elkövetett würzburgi és ansbachi, a hatóságok előzetes megállapításai szerint iszlamista hátterű támadásról szólva kiemelte: az utóbbi hónapokban “sajnos az is kiderült, hogy a menekültek útvonalait terroristák és bűnözők is használják, akik menedékkérőnek adták ki magukat, ezért nem szabad alkalmazni a nyitott határok politikáját”.

A határon belépésre jelentkező menedékkérőket fel kell tartóztatni, ha nem igazolják hitelt érdemlően személyazonosságukat, és ki kell vizsgálni, hogy kicsodák. Továbbá fokozottabban kell ellenőrizni, hogy “mi folyik a menekültszállásokon” – utalt arra, hogy az ansbachi pokolgépes merénylet elkövetőjének szállásán további robbanószerkezetek előállítására alkalmas anyagokat és tárgyakat találtak.

Az elutasított vagy bűncselekmény miatt elítélt menedékkérőket következetesebben ki kell toloncolni, és szakítani kell azzal a “tabuval”, hogy senkit nem szabad visszaküldeni olyan országba, ahol háború van – mondta a miniszter, rámutatva, hogy például Afganisztán számos területe megfelelően biztonságos afgán állampolgárok tartózkodásához.

Joachim Herrmann arról is beszélt, hogy szélesíteni szükséges a Bundeswehr – a német hadsereg – belföldi bevetésének lehetőségét, és a felszerelés és a létszám fejlesztésével, valamint jogszabályi változtatásokkal meg kell erősíteni a rendőrséget. Mint mondta, “meg kell védenünk azokat, akik védenek minket”.

Winfried Bausback tartományi igazságügyi miniszter a tanácskozás napirendjén szereplő témákat ismertetve kiemelte: át kell tekinteni, azt is hogy miként lehet jobban ellenőrzés alatt tartani a közveszélyes iszlamistaként számon tartott embereket. A többi között be kell vezetni, hogy nyomkövető elektronikus lábbilincs viselésére kell kötelezni ezeket az embereket, és a dzsihadista toborzók elleni küzdelem hatékonysága érdekében bővíteni kell a digitális kommunikáció megfigyelésének és adatai tárolásának lehetőségét.

Az utóbbi nyolc napon történt négy támadás közül három – Würzburg, München, Ansbach – Bajorországban történt. Würzburgnál július 18-án egy bizonytalan személyazonosságú menedékkérő megsebesített öt embert. Rárontott a rendőrökre is, ezért lelőtték. Július 22-én egy 18 éves iráni-német állampolgár Münchenben kilenc embert agyonlőtt, majd végzett magával. Július 24-én egy 27 éves szíriai férfi – akinek menedékkérelmét elutasították – felrobbantotta magát Ansbachban egy fesztivál közelében; a férfi életét vesztette, tizenöten megsebesültek.

[popup][/popup]