Sarah Silverman szerint Hollywoodban beskatulyázzák a zsidó színésznőket

Írta: Szombat - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek, Politika

A stand-up comedy műfajában elhíresült filmsztár saját „Sarah Silverman Podcast” műsorának egyik epizódja Zsidós színészek (Jewy Actors) címmel került adásba. Ebben arról panaszkodott, hogy a zsidó színésznők gyakran típusfigurákat alakítanak, és ritkán osztanak rájuk igazán hálás feladatokat – még ha zsidó is a megformálandó szerep.

Sarah Silverman

„Én például jellemzően a főszereplő pimasz barátnőjét alakítom, vagy egy férfi exét, mielőtt rájönne, milyen az igazi szerelem, vagy a főszereplő könyvügynökét, esetleg cége szemétláda ügyvezetőjét” – így Silverman.

„Színészeknek és színésznőknek mindenféle szerepet el kell tudni játszani… De ha adva van egy szerep, amelyben a zsidó nő bátor, megérdemli a szerelmet, vagy önzetlen – azt a szerepet biztosan nemzsidó színésznőre osztják. Nem lenne baj, ha ez egyszer, kétszer, tizenegyszer fordulna elő, de hogy mindig…?!”

A hollywoodi produkciók közül példaként Silverman megemlítette az RBG c. filmet az USA legfelsőbb bírósága szeptemberben elhunyt tagjáról, Ruth Bader Ginsburgról, amiben a főszerepet végül az angol Felicity Jones kapta meg.

„Olyan ez, mintha egy félkarú játszana valakit, akinek meg van mindkét karja, és számítógéppel generált videóval pótolnák a hiányzó végtagot.“

Ezután Silverman mg számos példát hozott, majd hozzátette: „Ez lenne a legnagyobb igazságtalanság a Földön? Ugyan, dehogy, csak mellékesen jegyzem meg.”

Silverman, aki szerepet kapott a most készülő “Marry Me” c. romantikus filmkomédiában, azokról a színészekről is megemlékezett, akik megváltoztatták vezetéknevüket: „Winona Ryder talán megkapta volna annak idején Az ártatlanság kora/The Age of Innocence egyik főszerepét, ha ragaszkodik eredeti nevéhez, ami Winona Horowitz? Soha a büdös életben!”

A cikk alatt egy kommentelő megjegyezte: „Kik azok, akik nem zsidókat választanak az említett szerepekre? Olyanok, akik maguk is szégyellik a zsidóságukat.”

Egy másik kommentelő ellenpéldának hozza Gal Gadot izraeli színésznőt, aki a Wonder Woman megformálásával éppenséggel a szuperhős álomszerepét kapta meg.

Sarah Silverman Wonders Why Jewish Actresses Don’t Play Jewish Roles

Sarah Silverman tells Howard about the trend she’s recognized about roles for Jewish women in Hollywood. SUBSCRIBE for more videos: http://bit.ly/2qswmZU Wan…

A színésző Howard Stern fenti rádióműsorában is szerepelt a témával. Miután a műsorvezető úgy foglalta össze a helyzetet, hogy nem elég, hogy zsidó/zsidós karakterként csak zsidó szerepeket kap, Silverman megismételte álláspontját, hogy a filmek nagy részében még a zsidó szereplőket is nem zsidó színésznőkkel játszatnak el.

Az interjú abba a trendben illeszkedik, mely az idősebb nők és színesbőrűek, hispánók és más kisebbségiek hátrányát szokta felemlegetni a Hollywood-i produkciók szereposztásában.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Hollywood, Sarah Silverman, zsidó szerepek, zsidó színésznők

[popup][/popup]