Sarah Halimi iszlámista gyilkosa „nem volt beszámítható”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Francis Kalifat, a franciaországi zsidó közösségek szövetségének (CRIF) elnöke nyilatkozatban ítélte el a huzavonát, amely gátolja, hogy a gyilkost antiszemita indítékból elkövetett emberölésért állítsák bíróság elé.

Sarah Halimi

A 27 éves Kobili Traore behatolt Sarah Halimi 66 éves özvegyasszony lakásába, az asszonyt súlyosan bántalmazta, majd a harmadik emeleti ablakból kidobta az utcára. A gyilkos ugyanabban a bérházban lakott Párizs keleti részén. Az eset 2017. április 4-én történt.

„Képtelenek vagyunk megérteni ezeket a kísérleteket, hogy a gyilkost őrültnek próbálják beállítani, miközben ő terrorista, akinek állítólagos beszámíthatatlansága nem fedheti el antiszemita gyűlöletét” – hangzik a brutális gyilkosság második évfordulóján kiadott nyilatkozatban.

A rémült szomszédok az után hívták ki a rendőrséget, hogy hallották az asszony segélykiáltásait, és Traore ordítását: „Allah Akbár” és „Sátán”. A rendőrségi nyomozás során kiderült, hogy Halimi félt a férfitől, mert néhány héttel korábban a hozzá látogatóba érkező leányát Traore „mocskos zsidónőnek” nevezte.

Traore ügyvédei azonban azzal érvelnek, hogy védencük kábítószer hatása alatt cselekedett, mivel marihuánát fogyasztott. A március 20-án kiadott harmadik pszichiátriai jelentés ezt helybenhagyta mondván, hogy Traore nem volt józan itélő képességének birtokában.

Kalifat csütörtöki nyilatkozata megismételte a Halimi család és ügyvédeik korábban kifejezett kritikáját a jelentéssel kapcsolatban.

„Sarah Halimit nem azért gyilkolták meg, mert ugyanabban a házban élt és útban volt, vagy mert egy ápolónőképző igazgatója volt, vagy mert pénze volt, hanem kizárólag azért, mert zsidó volt” – áll Kalifat nyilatkozatában, amely így folytatódik: „Traore akcióját az iszlámista terrorizmus által inspirált incidensnek kell tekinteni; Sarah a zsidók elleni gyűlölethullám áldozata volt, amely a 2000-es évek elejétől árasztotta el az országot.”

A francia hatóságok kezdettől fogva vonakodtak a Halimi gyilkosságot antiszemita gyűlölet-bűncselekményként kezelni, és ehhez a tömegtájékoztatás is hozzájárult, amennyiben a 2017. májusi elnökválasztás előtt nem sokat foglalkozott az esettel.

Emmanuel Macron, az ország újonnan megválasztott elnöke júliusban törte meg a csendet, amikor az igazságszolgáltatást sürgette, hogy „részletesen tárják föl a Sarah Halimi ellen elkövetett gyilkosságot.” Ugyanekkor Macron burkoltan bírálta az országban széles körben elfogadott álláspontot, miszerint a gyilkosság nem volt antiszemita incidens, amikor azt mondta: „csendben voltunk, mert nem akartunk látni.”

Még két év múltán „sem akarják elismerni, hogy ezt az alávaló bűntényt az antiszemitizmus motiválta. Csupán ennek elismerése után „nyugodhat Sarah békében és gyászolhatja meg őt családja” – zárul Kalifat nyilatkozata.

Az Algemeiner cikkét Bassa László fordította.

 

[popup][/popup]