Sanders 65:30 arányban veri Trumpot a zsidó választók körében

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A pártsemleges Jewish Electorate Institute (JEI) által rendezett közvélemény-kutatás szerint az amerikai zsidók 91%-a Izrael-barát, de a közösség szavazóit nem ez a szempont irányítja majd az őszi elnökválasztás során.

A magát demokratikus szocialistáként prezentáló Bernie Sanderst a zsidók 65%-a, Donald Trumpot viszont csupán 30%-uk támogatja. Holott az amerikai zsidók körében Sanders 52%-os népszerűséget élvez, míg 45%-uk elutasító vele szemben. A zsidók Trumpról lényegesen rosszabb véleménnyel vannak: 66%-uk szerint rosszul kormányoz.

Ha a zsidókon múlna, bármelyik jelenlegi demokrata jelölt megverné Trumpot. Pete Buttigieg, South Bend város korábbi főpolgármestere 69-31%, Joe Biden, barack Obama alelnöke 67-31%, Michael Bloomberg, New York volt polgármestere 67-28%, Elizabeth Warren szenátor pedig 65-32% arányban. A New Hampshire-i és nevadai előválasztások után jelenleg Sanders tudhatja magáénak pártjában a legtöbb delegátust.

A kutatást a JEI megbízásából a Garin-Hart-Yang Research Associates végezte február 18 és 24 között. 1,001 online válaszadót kérdeztek meg, a hibahatár 3,2 százalékpont volt.

A zsidó választóknak csupán 32%-a tartotta Izraelt a „legfontosabb” szempontnak. A belpolitika ügyei: egészségügy, belbiztonság és fegyvertartás sokkal inkább számítanak majd. Az amerikai zsidók 91%-a általánosságban Izrael-barát; mindazonáltal 56%-uk „kritikus” álláspontot foglal el a Netanjahu kormányzattal szemben.

Az amerikai zsidók nagy többsége, 62%-a, demokrata szavazó, és csak mintegy 25%-uk elkötelezett republikánus; a maradék pártsemleges.

A zsidók nagy része helyteleníti Trump belpolitikáját az adózástól az egészségvédelemig és a nemek jogait illetően, és alig több mint felük (51%) ért egyet Trump izraeli politikájával, miközben 39% elleni azt. Valamivel többen (52%) helyeslik a Golán-fennsík izraeli részről történt annektálását. Az amerikai nagykövetség áthelyezése Tel Avivból Jeruzsálembe 45%-os támogatást élvez, 42% ellene van. A nyugati-parti települések annektálását 44% üdvözli, 40% pedig elutasítja.

A korábbi amerikai kormányzat gyakorlatával szakítva a Trump adminisztráció a múlt hónapban nyilvánosságra hozta régóta várt tervét a palesztin államról, amely a Nyugati-part mintegy 70%-át, Kelet-Jeruzsálem néhány kerületét, Gázát és bizonyos dél-izraeli területeket foglalna magában. Cserébe a palesztinok elismernék Izrael Államot, lefegyvereznék a Hamászt és más terrorista csoportokat a part menti enklávéban. A békeajánlat Júdea-Szamária (Nyugati Part vagy Ciszjordánia) zsidó települései és a Jordán-völgy annektálását biztosítaná Izrael számára, elsődleges biztonsági ellenőrzést a Jordántól nyugatra eső területeken, továbbá megtiltaná a „palesztin menekültek” kategóriájába sorolt milliók visszatelepülését Izraelbe.

A Times of Israel cikke  nyomán Bassa László.

Címkék:Bernie Sanders, Donald Trump

[popup][/popup]