San Francisco – tíz év börtönt is kaphat a zsidó utasra támadó magyar taxisofőr

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Egy San Franciscó-i taxisofőr akár 10 év börtönbüntetésre és 250 000 dolláros pénzbírságra is számíthat egy zsidó utas ellen tavaly októberben elkövetett brutális támadásért.

A taxisofőr a támadás előtti pillanatokban egy repülőtéri kamera felvételén

A 39 éves Csaba John Csukást szerdán tartóztatták le a San Franciscó-i nemzetközi repülőtéren egy október 26-án elkövetett támadás miatt.

Az ellene felhozott vádirat szerint arcon ütötte utasát – egy meg nem nevezett izraelit, aki San Jose régióban él – miután megtudta annak állampolgárságát.

Az áldozatot kórházba szállították, ahol kisebb sérülésekkel kezelték.

A vádirat szerint Csukás “a megbeszélt helyen odament a sértetthez, és megkérdezte tőle, hogy zsidó vagy izraeli-e. Kijelentette, hogy nem szállít zsidó vagy izraeli személyt, majd utasát ököllel arcon ütötte”.

A támadás kevesebb, mint három héttel az október 7-i dél-izraeli Hamasz pogrom után történt, sűrűsödő antiszemita támadások közepette, az Egyesült Államokban és szerte a világon.

Csukás szerdán jelent meg a bíróságon “szövetségi szintű gyűlölet bűncselekmény” elkövetésével vádolva. A törvény többek között tiltja a testi sértés okozását egy személy tényleges vagy vélt vallása vagy nemzeti származása miatt ” – áll az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának (DOJ) közleményében.

Csukás maximum 10 év börtönbüntetésre és 250 000 dolláros pénzbírságra számíthat gyűlölet-bűncselekmény vádja miatt. “Ha elítélik, a szövetségi kerületi bíróság bírája dönt az ítéletről, miután figyelembe vette az Egyesült Államok ítélethozatali irányelveit és más törvényi tényezőket” – áll a minisztérium közleményében.

Merrick Garland amerikai főügyész figyelmeztetett: a minisztérium eltökélt szándéka, hogy büntetőeljárást indítson a Csukáséhoz hasonló diszkriminatív cselekmények ellen.

“A vádlottat, egy rideshare-sofőrt azzal vádolják, hogy bántalmazott egy utast, mert azt hitte, hogy az utas zsidó vagy izraeli” – nyilatkozta Garland.

“Ebben az országban senkinek sem szabad félelemben élnie amiatt, ahogyan imádkozik, vagy ahonnan származik.

Az Igazságügyi Minisztérium határozottan fog fellépni azok ellen, akik antiszemitizmus, vagy bármilyen más elfogultság miatt erőszakot követnek el.”

A Jewish News of Northern California c. lapnak adott nyilatkozatában röviddel a támadás után a taxis társaság azt mondta, “egyértelműen elítéli az antiszemitizmust és a vallási vagy származási alapuló történő megkülönböztetés minden formáját”.

A vállalat közölte, hogy felvette a kapcsolatot az áldozattal, hogy “kiterjesszük támogatásunkat és segítségünket. Véglegesen eltávolítottuk a sofőr fiókját a platformról, és készen állunk arra, hogy segítsük a bűnüldöző szerveket bármilyen nyomozásban”.

Algemeiner

[popup][/popup]