Ros hasana: politikusok köszöntik a magyaroroszági zsidóságot

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Magyarország miniszterelnöke és a demokratikus ellenzéki pártok vezetői köszöntötték a magyarországi zsidóságot az 5774. zsinagógai év beköszönte alkalmából. Alábbiakban a leveleket olvashatják.

politikusok_5774

Orbán Viktor: Jó és édes évet kívánok Önöknek

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke az 5774. zsinagógai év alkalmából Heisler Andrásnak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének címzett levelében jó és édes évet kívánt a magyarországi zsidó közösségnek. Alábbiakban a levél tartalmát olvashatják.

Kérem engedje meg, hogy egész Magyarország nevében sok szeretettel köszöntsem Önt és a magyarországi zsidó közösséget az 5774. zsinagógai év alkalmából, valamint hogy jó és édes évet kívánjak Önöknek.

Orbán Viktor
Magyarország miniszterelnöke

Mesterházy Attila: Békességet és boldogságot kívánok zsidó honfitársaimnak

Békességet és boldogságot kívánva köszöntötte zsidó honfitársait a zsidó újév, a Ros Hásáná alkalmából az MSZP elnöke.

A pártelnök-frakcióvezető emlékeztetett arra, hogy az ünneplés és a számvetés időszaka az újrakezdésről is szól, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy egy olyan békés év kezdődik, amelyben a közösséghez tartozás érzése az ünnep meghitt pillanataihoz tartozik.

Hozzátette: ez nemcsak egy kisebbségi közösséget kell, hogy jelentsen, hanem egy olyan nagy közösséget is, amely a nemzethez tartozás maradéktalan élményét nyújtja. „Egy olyan közösséget, ahol nincs kirekesztés, ahol nincs megbélyegzés, ahol nincs gyalázkodás, rettegés, létbizonytalanság és félelem. Ma, sajnos, mindezzel az Önök közösségének épp úgy szembe kell néznie, mint a nemzet egészének” – olvasható a közleményében.

Mesterházy Attila tudatta azt is, hogy számára a mindennapok küzdelméhez tartozik a kisebbség védelmének szorgalmazása, a jog és a törvény betűjének betartása, valamint betartatása, és ígéretet tett arra, hogy a jövőben is a jogegyenlőség politikáját képviseli.


Bajnai Gordon: a magyar zsidóság öröme az egész nemzet öröme, a magyar zsidóság tragédiái pedig az egész nemzet vesztesége

Bajnai Gordon, az Együtt –PM Szövetség vezetője a Mazsihisz vezetőinek eljuttatott levelében a hit töretlen megőrzését, gyarapodást és egészséget kíván a zsidó közösségnek.

Engedje meg, hogy a saját – és az általam vezetett politikai közösség nevében – ünnepi jókívánságaimat fejezzem ki a Ros Hasana, a zsidó újév alkalmából.

A magyar nemzet nem lenne teljes zsidó honfitársaink nélkül – a magyar zsidóság öröme az egész nemzet öröme, a magyar zsidóság tragédiái pedig az egész nemzet vesztesége. Minket, sokféle származású magyart összeköti egymással a múltunk és összeköt bennünket a jövőnk is.

Az “év fejének” ünnepe erről: a jövőbe vetett örök emberi hitről szól!

Kívánom e hit töretlen megőrzését, valamint azt, hogy a zsidó hagyományt őrző honfitársaimnak gyarapodást, egészséget és boldogságot hozzon az 5774. esztendő!

Baráti üdvözlettel,
Bajnai Gordon
Együtt-PM Szövetség


Gyurcsány Ferenc: Szóljon a sófár minden korábbinál hangosabban

 A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a világnak és benne Magyarországnak talán soha nem volt nagyobb szüksége az újjáteremtésre, a megújulásra, mint most.

Gyurcsány Ferenc a zsidó újév alkalmából írt szerdai köszöntő közleményében – amelyet az MTI-hez is eljuttattak – azon reményének adott hangot, hogy a tavaszi választás elhozza ezt a megújulást.

„Szóljon hát a sófár minden korábbinál hangosabban, arra kérve a Teremtőt, hogy a tavaszi választás hozza el Magyarországnak a megújulást” – olvasható a DK elnökének közleményében, amelyben azt kívánta a magyarországi zsidóságnak, hogy „járjanak az Örökkévaló fényében, a Teremtő pedig adja meg nekik, és velük együtt minden nem zsidó polgártársunknak is a tavaszi megújulást”.

 

 

[popup][/popup]