Rivlin: „A lengyel nép hősiesen harcolt, de számos lengyel kollaborált”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„Miközben a lengyel nép hősiesen harcolt a náci Németország ellen, számos lengyel közönyös maradt vagy éppen segédkezett nyújtott a zsidók legyilkolásához.”

Egyebek közt ezt mondta Reuven Rivlin izraeli elnök hétfőn a dél-lengyelországi Oswiecimben, ahol az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján rendezett megemlékezés előtt Andrzej Duda lengyel elnökkel tárgyalt.

Rivlin utalt arra, hogy a lengyel elnök nem vett részt a múlt heti jeruzsálemi Holokauszt Világfórumon, Vlagyimir Putyin orosz elnök ott vállalt szerepe, az általa képviselt történelemértelmezés miatt.

Rivlin utalt arra is, hogy a lengyel kormány megpróbálta jelentéktelennek feltüntetni a háború alatt és után a zsidók ellen megnyilvánuló lengyel erőszakot, de aztán hozzátette: a lengyel nemzet, akárcsak a zsidó nép, a náci rezsim áldozata volt.

Leszögezte: a zsidók emlékezetükben tartják, hogy a lengyelek a második világháború áldozatai, hogy közel 7 ezer lengyel zsidómentő kapta meg a Világ Igaza címet.

“Kezünket nyújtjuk a lengyel népnek és azt kérjük, hogy dolgozzunk együtt a jövő és a következő generáció érdekében,, tiszteljük a történelmet és sarkalljon bennünket a béke, igazság, a tolerancia és a partneri kapcsolat.”

mti/Szombat

Címkék:Duda, Holocaust, Oswiecim, Rivlin

[popup][/popup]