Republikánus képviselők: Biden behódol a Hamasz szimpatizánsoknak

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A kongresszus republikánus képviselőinek egy csoportja elítélte azt az ultimátumot, amelyet Joe Biden amerikai elnök adott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek csütörtöki telefonbeszélgetésük során.

John Fetterman szenátor

“Ebben a Hamász elleni háborúban – Izrael számára nem lehet feltételeket szabni” – írta John Fetterman szenátor, válaszul a New York Times cikkéből vett idézetre, amely arról szólt, hogy Biden “úgy tűnt, hogy a támogatást attól teszi függővé, hogyan változtat irányt Izrael”.

Tom Cole képviselő kritikailag szólt Chuck Schumer szenátor többségi vezető  múlt havi “sértő beszédéről”, amelyben Schumer Netanjahut „a béke akadályának” nevezte, és előrehozott izraeli választásokat követelt. “Sok demokratának komoly Izrael-ellenes problémája van” – jelentette ki Cole.

A képviselő “elfogadhatatlannak” nevezte Biden ultimátumát Netanjahunak.

“Mind Schumer szenátor, mind Biden elnök közelmúltbeli cselekedetei és nyilatkozatai Izraellel kapcsolatban felháborítóak és helytelenek” – mondta.

Az, hogy ők ketten és mások “nyilvánosan kritizálnak egy demokratikus szövetségest, amely egy brutális terrortámadás ellen védekezik, beleértve a felhívást új választásokra Izraelben, felháborító és példátlan” – mondta Cole.

“Úgy tűnik, Biden elnök és Schumer szenátor elvesztették minden erkölcsi és politikai tisztánlátásukat” – tette hozzá -, és felszólította mindkettőjüket, hogy vonják vissza kijelentéseiket, és álljanak ki nagy szövetségesünk, Izrael mellett ebben a kritikus pillanatban. Ha bármi mást tesznek, azzal nyilvánosan elárulják izraeli barátainkat, és ténylegesen támogatják a civilizált emberek ellenségét szerte a világon”.”

Steve Scalise, a képviselőház többségi vezetője megjegyezte, hogy a Hamász kezdte a háborút, amely brutálisan rátámadt az izraeli civil lakosságra, és továbbra is több mint 100 túszt tart fogva, és elutasította a tűzszünetet. “Felháborító, ahogyan a Biden-kormányzat bánik Izraellel” – jelentette ki. “Az Egyesült Államoknak egyértelműen ki kell állnia legfontosabb szövetségesünk mellett a Közel-Keleten”.

Dan Crenshaw képviselő kijelentette, hogy “fontoskodó aktivisták – akik számára egy transznemű zászló és egy Hamász-zászló jól megfér egymás mellett – sajnos egyre erősebben befolyásolják Biden gondolkodását”.

“Helyezzük perspektívába a tűzszünet gondolatát. Önök azt akarják, hogy Izrael hagyja abba a harcot egy olyan ellenség ellen, amelynek nem áll szándékában, hogy valaha is abbahagyja. Tudják, mikor volt tűzszünet? Október 6-án. Tudják, mi történt október 7-én? Az izraeliek ellen elkövetett legnagyobb mészárlás az elmúlt idők történelmében” – mondta Crenshaw. “Számtalan nő megerőszakolása. Csecsemők elégetése. A civilek kíméletlen meggyilkolása.”

“A háború mindig szörnyű, de minden civil vére a Hamász lelkén szárad, nem Izraelén” – tette hozzá. “A követelésnek egyszerűnek kellene lennie: A Hamász adja meg magát, és tegye lehetővé a hatalomváltást. A Hamász soha többé nem kerülhet hatalomra. Ha törődnek a palesztin életekkel, akkor ennek kell történnie”.

Ann Wagner képviselő kijelentette, hogy “Joe Biden ugyanúgy készül cserbenhagyni Izraelt, mint ahogyan cserbenhagyta Afganisztánt”.

“Behódol a Hamász-szimpatizánsoknak, akik átvették a demokrata párt irányítását, és feladja a legerősebb szövetségesünket a Közel-Keleten” – mondta Wagner. “Bejelentése destabilizálhatja a régiót és felbátoríthatja Iránt, és ez csak újabb bizonyítéka gyengeségének a világszínpadon.”

JNS

[popup][/popup]