Rendőrségi nyomozás a Debreceni Zsidó Hitközségen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalos közleménye szerint sikkasztás gyanúja miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen folytatnak nyomozást.

Debrecen, a Pásti utcai zsinagóga

Rendőrségi megfogalmazás szerint “nyomozati akció” volt 2017. március 7-én délután a Debreceni Zsidó Hitközség székházában.

A Szombatot tájékoztató debreceni hitközségi tag úgy véli, az egyenruhások beavatkozása következménye annak a feljelentésnek, amelyet “tíz zsidó” aláírással küldtek a megyei főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának.

A levélírók szerint Horovitz Tamás jogtalanul vett fel 95 millió forint hitelt 2015. decemberében a MAZSIHISZ-től. Horovitz akkor azzal indokolta hitelkérelmét, hogy egy 600 milliós EU pályázat után még ekkora kincstári támogatás jár, és ebből a hitelt maradéktalanul visszafizeti 2016. június 30-ig. Erre írásbeli kötelezettséget vállalt, mint ahogy arra is, hogy késedelmes fizetés esetén, a MAZSIHISZ a hitközség ingatlanjaira jelzálogot jegyezhet be.

A hitelfelvételről Horovitz nem tájékoztatta az elnökségét, holott az alapszabály előírja, hogy ilyen volumenű kölcsönügyletről közgyűlésnek kell döntenie.

Horovitz – mondta debreceni forrásunk – többszöri kérésre sem számolt be a kölcsön sorsáról, a visszafizetés módjáról az elnökségnek. A hitközségen belül időközben (hosszú utánajárás során) kiderült, hogy az EU pályázat után semmiféle kincstári támogatás nem jár. Ezt Horovitz egy nyílt fórumon Heisler András MAZSIHISZ elnök jelenlétében, 2016. júniusában, Debrecenben beismerte.

Mindennek ellenére a debreceni közgyűlés – a MAZSIHISZ vezetők kifejezett aggályai ellenére – 2016 júniusában utólagosan  jóváhagyta a kölcsönfelvételt, és elfogadta Horovitz beszámolóját. Erre válaszul Horovitz ellenlábasai szervezkedni kezdtek, saját újságot adtak ki, melyet a nyílt utcán terjesztettek a zsinagógából hazafelé igyekvőknek.

Tartozását Horovitz időközben különböző forrásokból törlesztette, de még a mai napig is tartozik 35 millióval. Idén február 26-án a MAZSIHISZ érvényesíteni akarta juttatni jelzálogjogát a DZSH tulajdonjában álló ingatlanokra. Az egyik esetben ez nem sikerült, mert kiderült, hogy a szóban forgó ingatlan már nem volt a DZSH birtokában, amikor azt Horovitz zálogként felajánlotta.

Horovitz Tamás

2016 decemberében az ellenzék három kulcsfiguráját, Weisz Györgyöt, Deményi Györgyöt és Fohn Györgyöt felfüggesztették: hitközségi tagságukból származó jogaikkal nem élhetnek, nem szavazhatnak és nem szólhatnak hozzá a DZSH közgyűlésen. A felfüggesztést aláírta Horovitz Tamás elnök, Grósz Zsuzsa és Feuermann László alelnökök (utóbbi január elsején lemondott) és dr. Asher Ehrenfeld örökös főrabbi. A felfüggesztést azzal indokolták, hogy az érintettek sabbatkor (szombaton) és ünnepnapokon osztogatták a szerkesztésükben megjelent Gólem című kiadványt, a templomtól 100 méterre a nyílt utcán.

A kizárást Frölich Róbert országos főrabbi halachikusan (vallásjogilag) alaptalannak és jogtalannak nevezte.

Hírforrásunk tájékoztatott még arról, hogy Asher Ehrenfeld, Debrecenben működő ortodox rabbi nem tagja a magyar rabbitestületnek. Ennek ellenére Horovitz felvette a rabbi működése után járó évi többmilliós hitéleti támogatást a Mazsihisztől. Eközben a főrabbi, saját bevallása szerint, egyetlen fillért sem kap Debrecenben, még a repülőjegyét is maga fizeti és az év 365 napjából hatvanat tartózkodik Debrecenben.

Az ügyészség javaslatára ezt is vizsgálja a rendőrség. Hírek szerint már több tanút meghallgattak és Heisler Andrással is beszéltek.

Most vasárnap, március 19-én közgyűlés lesz Debrecenben, s ezen felszólal majd a Mazsihisz két vezetője, Heisler András és Kunos Péter is

A nyomozás jelenlegi határideje március 26. – közölte a rendőrség az MTI-vel..

Címkék:Debreceni Zsidó Hitközség, Horovitz Tamás, nyomozás, sikkasztás gyanúja

[popup][/popup]