Putyin szorosabb orosz–iráni együttműködést sürget „a terrorizmus elleni harcban”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Még szorosabbra kell fűzni a Moszkva és Teherán közötti katonai és biztonsági kapcsolatokat – hangsúlyozta az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin és Ebrahim Raisi 2022. július 19-én Teheránban

Putyin abban az üzenetben hívta föl Ebrahim Raisi iráni elnök figyelmét a kérdésre, amelyben részvétét fejezte ki a sirázi síita szentély elleni szerdai véres támadás miatt. A merénylet 15 halálos áldozatot követelt, akik között gyermekek is voltak. A véres cselekedetért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

„Szeretném megerősíteni készségünket, hogy továbbfejlesszük együttműködésünket az iráni partnerrel a terrorizmus elleni harcban” – írta Putyin. „Nehéz elképzelni annál cinikusabb cselekedetet, mint polgári személyek meggyilkolását egy vallási szentély falai közt. A terrorizmus nem csak az emberiesség törvényeihez nem tartja magát, de annak normáit sem veszi figyelembe.”

A két ország közötti katonai együttműködés jelentősen bővült az utóbbi hetekben, amikor az orosz erők iráni gyártmányú Shahed-136 drónokkal támadtak ukrán településeket. A hét elején Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy „Oroszország csaknem 4500 rakétát lőtt ki ukrán célpontokra, és tartalékaik kimerülőben vannak. Az oroszok alacsony áron igyekeznek ezt pótolni, és ez sikerül is nekik Iránból.”

A hír nyomán ukrán vezetők ismételten kérték az izraeli katonai segítséget. A mindeddig igen kritikus Zelenszkij elismerését fejezte ki, mert Jeruzsálem úgy döntött, hogy Iránra vonatkozó hírszerzési adatokat oszt meg a kijevi kormányzattal.

A sirázi merénylet az Iránban zajló tiltakozási hullám közepette történt, mivel közeledik a kurd Mahsa Amini halála utáni negyvenedik nap. Aminit az erkölcsrendészet azért vette őrizetbe, mert állítólag nem hordta a hidzsábot. Sakkaz városában tömegek özönlenek a temetőbe, Amini sírjához; a rohamrendőrség állandó készültségben van. A tüntetők jelszavai: „Nők, élet, szabadság”, a rendszerrel szembeni ellenállást hirdetik.

Irán katonai vezetői a sirázi véres merényletet megpróbálják a tüntetők nyakába varrni.

„A kegyetlen cselekményeket elkövetői, Iránban és a határokon túl, nemsokára a bűnüldöző szervek és nyomozó hatóságok kezébe kerülnek, és akkor felelniük kell tetteikért” – jelentette ki Mohammad Bakeri vezérőrnagy, a hadsereg vezérkari főnöke.

Algemeiner – Bassa László

[popup][/popup]