„Puskaporos hordón ülünk” – mondják a libanoni határ mentén élő izraeliek

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Izraeli Hadsereg 2018 decemberében, az Északi pajzs hadművelet során fedezte föl a libanoni határ alatt épült, összességükben másfél kilométer hosszan húzódó hat alagutat, amelyeket a Hezbollah épített ki rajtaütésszerű támadás céljaira. A helyi lakosok azóta sem érezhetik biztonságban magukat.

A Hezbollah egyik alagútja (Forrás: Yotube screenshot)

Az izraeli hadsereg július óta áll riadókészültségben azóta, hogy egy Izraelnek tulajdonított szíriai légicsapás során az Irán által támogatott terrorista csoport egyik tagja életét vesztette, és Hasszán Naszrallah parancsnok ellencsapással fenyegetődzött.

Az elmúlt évben megsokasodtak a szudáni vendégmunkások tiltott határátlépései, akik az elhúzódó libanoni gazdasági válság hatására Izraelben remélnek munkát találni.

Sarit Zehavi nyugállományú alezredes, az ország északi részének biztonságpolitikai kihívásaival foglalkozó Alma tudományos és oktatási központ vezetője nyilatkozott az The Algemeinernek. „A helyi lakosok állandó kettősségben élnek: miközben normális mezőgazdasági tevékenységet folytatnak napról napra, és gyermekeiket óvodába és iskolába járatják, állandó készültségben várják, hogy valami történni fog. A vendégmunkások megjelenése félelmet kelt bennük: ha ők átjutnak a határon, mennyivel könnyebben megteheti ezt egy terrorista. Házaik a határtól néhány méterre található.”

Kérdésre válaszolva Zehavi kijelentette, hogy a hadsereg változtatott az eddigi gyakorlaton: most nyitott gépkocsik helyett tankok járőröznek, hogy a katonák életét kevésbé tegyék kockára.

Benny Gantz védelmi miniszter kedden látogatást tett a határvidéken, és figyelmeztetett: „Amennyiben a Hezbollah terveiben a zsidó állam elleni támadás szerepel, annak igen súlyos következményei lesznek. Alaposan felkészültünk a fenyegetésre. Irán áll mögöttük, amely folytatja regionális tevékenységét, a Hezbollah és más terrorista szervezetek támogatása formájában.”

A közvetlen fenyegetés árnyékában a legtöbb település gyors reagálású egységeket hozott létre. A legalább tíz helyi lakosból álló fegyveres csapatok gyanús jelek esetén értesítik a védelmi erőket, akiktől a kiképzést kapták.

Sorel Hershkovitz nyugalmazott alezredes, a határ menti Misgav-Am kibuc vezetője elmondta, hogy ezek az egységek ismerik az összes lakót, és felkészültek a veszélyes helyzetekre.

A határ mentén élők közül sokan hallottak zajokat a föld alól, és amikor erről értesítették a hadsereget, kezdetben nem vették őket komolyan. Számosan még mindig gyanús neszeket észlelnek. Janiv Noema diák a 2006-os háború idején történt belövésektől sokat szenvedett határváros Kirjat Smona lakója mondta: „Mindnyájan beszéltünk erről. Barátaimmal gyakran járunk át Metullába (a legészakibb település) kávézni. Üldögélünk, látjuk a libanoniak házait, akik látszólag békésen élnek, és közben a mi házunk alatt alagutat fúrnak.”

Az újság tudósítóinak alkalmuk volt a stratégiai minisztérium által a koronavírus óta most először rendezett helyszíni bejárás során megszemlélni a Hezbollah által épített Ramya alagutat – egyet a hat közül. Már Izrael alatt jártak a fúrással, amikor a védelmi erők rájuk bukkantak.

„Az itteni településeken élők úgy érzik magukat, mint akik puskaporos hordó tetején ülnek” – mondta Hershkovitz. „De ez nem tör meg minket, hozzászoktunk. Már régóta itt élünk, és nem megyünk el innen.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Északi határ, Hezbollah, Libanon, terroralagút

[popup][/popup]