Politikai bírálatok miatt lemondott a Berlini Zsidó Múzeum igazgatója

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Peter Schäfer lemondása mögött az egyik kiállítással kapcsolatos viták, valamint az Izrael “megszálló politikáját” bíráló petíciót népszerűsítő twitter üzenet húzódik meg.

Peter Schäfer, a lemondott igazgató (Fotó: dpa)

Azzal indokolta lemondását, hogy útját akarja állni a helyzet további romlásának, hogy a múzeum az eredeti szándék szerint a zsidó történelem és kultúra, migráció és sokszínűség bemutató helye legyen – német szemmel.

Az elmúlt évben “Welcome to Jerusalem” címmel nyílt kiállítás a város mindennapjait, vallási és politikai életét mutatta be. Számos vélemény szerint pro-palesztin álláspontot képviselt.

Múlt decemberben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök üzenetet küldött Angela Merkel német kancellárnak, amiben sürgette a kiállítás bezárását. Arra is kérte, hogy a német kormányzat szüntesse be olyan rendezvények támogatását, mint a Berlini Filmfesztivál, ne adjon pénzt palesztinbarát keresztény szervezeteknek, vagy az Izraelről szóló új online +972 hírcsatornának, amelyet a baloldali Heinrich Böll Alapítványból tartanak fenn. „Ne támogassanak olyan szervezeteket, amelyek az izraeli védelmi erőket háborús bűnösöknek nevezik, palesztin terroristákat képviselik, Izrael Állam bojkottjára szólítanank föl.”

Ekkortájt a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikket közölt, amelyben Schäfer Jeruzsálemet olyan helynek nevezte, „amely után zsidók, keresztények és moszlimok sóvárognak”.

Netanjahu véleményét, miszerint a kiállítás egyoldalú palesztin-moszlim álláspontot tükröz, Schäfer és Monika Grütters, német kulturális és médiaügyi miniszter mint politikai beavatkozást utasították vissza.

A múzeum június 6-án twitter üzenetben hívta föl a figyelmet a baloldali Taz napilap cikkére, amelyben 240 zsidó és izraeli tudós petíciót tett közzé a Bundestag május 17-i határozata ellenében. A törvényjavaslat a Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (angol rövidítése BDS) mozgalmat antiszemitának minősítette, és többek között megtiltotta, hogy bármilyen pénzügyi támogatásban részesüljön és középületeket használjon. Az ellenző aláíró értelmiségiek, köztük az izraeli ex-Szohnut elnök, Avraham Burg and Eva Illouz felhívták a német kormányt, hogy ne iktassa be a törvényt, védje a szabadságot, és folytassa olyan izraeli és palesztin szervezetek támogatását, amelyek „békésen küzdenek az izraeli megszállás ellen, feltárják a nemzetközi jogok sérülését és erősítik a civil társadalmat. Ezek a szervezetek a liberális demokrácia alapértékeit és a jogállamot védik Németországban és másutt. Mint soha máskor, szükségük van pénzügyi és politikai támogatásra”.

Miután a múzeumot bírálatok özöne érte, mert olyan anticionistákat üdvözölt, mint Judith Butler és iráni politikusokat, június 9-i twitter üzenetben azt írták, hogy csak a vitára kívánta felhívni a figyelmet, és „semmiképpen sem állt szándékában szembehelyezkedni a Bundestag álláspontjával.” A Tagesspiegelnek  nyilatkozva Schäfer – a zsidóság tekintélyes kutatója és 2014 óta a múzeum igazgatója – elmondta, hogy az intézménynek sohasem volt feladata, hogy napi politikai vitákban állást foglaljon. Védte a kiállítást, mondván, annak sem Izrael-párti, sem pedig pro-palesztin felhangja nem volt.

Grütters miniszter üdvözölte az igazgató lemondását. „A felelősöknek mindent meg kell tenniük azért, hogy a Berlini Zsidó Múzeum újra feladataira koncentrálhasson.”

Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke azt mondta, hogy a múzeum láthatóan „elszabadult”, és megkérdőjelezte, hogy a jelenlegi helyzetben egyáltalán „zsidónak” nevezhető-e. Schäfer lemondását úgy kommentálta, hogy „az jelentős lépés a további károk megelőzésére.” A Tageszeitung szombati számának azt nyilatkozta, hogy a jövőben a judaizmusnak fontosabb szerepet kell juttatni, és ő üdvözölné, ha a szövetségi büdzséből fenntartott múzeum igazgatója zsidó lenne.

Áprilisban a múzeum vezetősége egy évre meghosszabbította Schäfer megbízatását, aki az új állandó kiállításán dolgozott, és egy gyerekekről szóló részleget készített elő. Lemondását követően az igazgatói teendőket ideiglenesen Martin Michaelis látja el.

A Berlini Zsidó Múzeumot 2001-ben nyitották meg régebbi épületekben és a Daniel Libeskind tervezte szárnyban. Éves költségvetése 15 millió €, amit a Grütters minisztériuma által felügyelt alapítvány biztosít. Megnyitása óta a német-zsidó együttélés két évezredét bemutató állandó kiállítást 1,4 millióan látogatták.

A Deustche Welle és a Haaretz cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]