Pészach Amerikában a járvány idején

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

A széder estén ezúttal Amerikában sem lesznek nagy családi összejövetelek – de a rabságról és szabadságról szóló üzenet jelentősége ezúttal még fontosabb.

Képünk illusztráció

Az amerikai zsidók megtalálják a módját, hogy méltón ünnepeljenek az őket sújtó valódi csapás közepette is.

A koronavírus arra kényszeríti a zsidó családokat, hogy a hagyományos széder estét ezúttal ne a nagycsalád körében töltsék. Most csak az egy háztartásban élők ünnepelnek együtt. Sokak számára azonban a világjárvány csak kiemeli az ünnep jelentőségét.

Noam Marans rabbi, az American Jewish Committee vallásközi bizottságának igazgatója a Haggádára hivatkozva emeli ki az ünnep súlyát: „Ebben az évben rabok vagyunk – jövőre szabadok leszünk – örök törekvésünk most nyer igazi aktualitást”.

A liberálisabb gyülekezetek nagy hangsúlyt helyeznek a távolabbi családtagokkal és barátaikkal fenntartott online kapcsolatra. A közösségek igyekeznek a különösen veszélyeztetett tagokat élelemmel, például macesszal ellátni.

A Chabad-Lubavicsi mozgalom kiterjesztette a hagyományos “Seder-to-go” készletek kiszállítását a kórházban lévő, otthonukhoz kötött, vagy karanténban ünneplő zsidók számára. Észak-Amerika szerte 250.000 ilyen készletet osztanak szét.

Zalman Shmotkin rabbi, a lubavicsiek szóvivője arról beszélt: miközben gyermekeinek a széder mélyebb és történelmi gyökereit próbálja elmagyarázni, arra is kitér, hogy ez az év miben különbözik a többitől. Az akadályok említésével párhuzamosan hangsúlyozza „azok meghaladását, a kitörés fontosságát, és az előnyök meglátását”.

A 62 éves Steve Weinstein feleségével kettesben kénytelen ünnepelni. A mostani komorabb Pészach őt arra emlékezteti, hogy az egyiptomi fogság történetéből ismert elnyomóhoz hasonlóan a zsidók a vírus felett is győzedelmeskedni fognak.

A Pew Research Center felmérése szerint a széder este a legnépszerűbb ünnep a zsidóság körében, hagyományőrzők és világiak körében egyaránt. Az elmúlt évben tíz zsidó közül heten ünnepelték meg, míg Jom Kippur idején 53% böjtölt.

Izraelben is szerényebb idén a széder este. Benjámin Netanjahu miniszterelnök önkéntes karanténba vonult, miután a kormány egyik tagjának, Yaakov Litzman egészségügyi miniszternek a COVID-19 tesztje pozitívnak bizonyult.

Yael Eckstein, az International Fellowship of Christians and Jews elnöke, aki Izrael északi részén él, arról nyilatkozott, hogy önkéntesei 75.000 pészahi élelmiszercsomagot és 130.000 doboz maceszt osztott szét idős emberek és szegényebb háztartások között. Eckstein fontolgatja, hogy vendégül láthatja-e egyedülálló rokonát az ünnep idején. Ugyanő vigaszt igyekszik meríteni a pészachi üzenetből. „A nehéz helyzetből jó is származhat. Éppen a nehéz helyzetben kell a legjobbat cselekednünk, ám úgy, hogy közben magunkra is vigyázunk.”

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

 

Címkék:Amerika, járvány, Pészach, széder

[popup][/popup]