Párizsi merényletek: 150 halott, 200 sebesült

Írta: MTI, Szombat - Rovat: Kiemelt, Politika

Mindenfelé heverő testekről, vérről és halottakról számoltak be a péntek éjjeli párizsi terrortámadások szemtanúi a Le Monde francia napilap internetes oldalának szombat hajnali tudósítása szerint. 128 halottról, 99 sérültről adtak hírt francia ügyészségi források, de sajtóhíradások ennék több áldozatról számolnak be. Egyes források szerint hét helyszínt érintettek a merényletek. 

A merényletsorozat három robbanással indult a stade de France mellett, Saint Denis-ben. Itt a francia válogatott játszott barátságos labdarúgó mérkőzést a német válogatott ellen. A helyszínen lévő Francois Hollande elnököt kimenekítették a stadionból, a legfrissebb információk szerint egy áldozat van.

A támadók a legnagyobb, több mint 100 áldozatot követelő vérengzést a Bataclan nevű szórakozóhelyen követték el a francia főváros tizenegyedik kerületében, ahol az Eagles of Death Metal, egy amerikai rockzenekar koncertezett. A merénylők géppisztolyaikból lőni kezdtek, majd detonáció robaja hallatszott, mielőtt túszokat ejtettek volna.

A kommandósok hajnali egy körül lelőtték a terroristákat, de nem tudni, valamennyi gyilkossal végeztek-e. Sajtóhíradásokból úgy tudni, a terroristák franciául beszéltek, de “Szíriáért!”, illetve Allah Akbar!” kiáltásaikkal valószínűsítették, hogy iszlám fundamentálisták voltak.

Egy kisírt szemű nő a Le Petit Cambodge étterem közelében azt mondta, írja az MTI, hogy egy barátjával robogóval érkezett a helyszínre, ahol emberek feküdtek a földön, és azt hitte, autóbaleset történt, és egy kocsi rohant bele az étterembe.

Philippe Wojazer Reuters

A merénylet egyik helyszíne, egy étterem. Philippe Wojazer, Reuters

“Nem értettem, mi történik. Mindenfelé emberek hevertek” – magyarázta a szemtanú, aki szerint mintegy negyvenen lehettek a földön, és legfeljebb négy-öt ember állt az utcán. Elmondta ugyanakkor, hogy nem látott vért, a tűzoltók pedig nagyon gyorsan megérkeztek, és minden megdöbbentően nyugodtnak tűnt.

Egy másik szemtanú három sorozatlövésről számolt be, és mint mondta, az első nagyon-nagyon hosszú volt.

A Bataclan klubból egy újságíró beszámolóját ismerteti a lap, aki azt mondta, hogy 21.45 körül két-három fegyveres rontott be a létesítménybe, és vaktában kezdtek lövöldözni az emberekre, az egyikük egy Kalasnyikovval. Az Eagles of Death Metal koncertjére körülbelül ezren érkeztek a szórakozóhelyre.

“Legalább 10-15 percig tartott. Újratöltöttek. Nem kellett sietniük. Háromszor-négyszer is újratöltöttek” – mondta el a szemtanú, aki beszámolt arról is, hogy a színpad mögötti vészkijáraton tudott kimenekülni, az utcára érve pedig azt látta, hogy rengeteg vérző, meglőtt ember van már kint. Megrázó videó a támadás elől menekülőkről:


Images de la fusillade au Bataclan by lemondefr

“Amikor lőni kezdtek, mindenki a földre vetette magát, és egymáson kezdtek átmászni az emberek” – mesélte egy másik szemtanú, aki határozottan három támadóról számolt be, akik találomra lőttek a bent lévő emberekre.

“Gépfegyvereket láttam. Testeken kellett átlépkednem. Vér volt mindenütt, az utcán pedig halottak” – mondta a Le Monde-nak az egyik túlélő.

A lap arról adott hírt, hogy a Bataclanban hajnali egykor ért véget a túszejtés, és a rendőrség az összes környező vendéglátóhelyet kiüríttette. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo a helyszínen segíti a mentés megszervezését.

A Le Monde újságírója személyesen látta a lövöldözést La Belle Equipe kávézónál. Arról számolt be, hogy egy érkező autóból szállt ki a merénylő, majd nyitott tüzet a helyre egy nagy kaliberű fegyverből.

150 halott, 200 sebesült. Christian Hartmann, Reuters

“Robbanásokat hallottam. Odamentem az ablakhoz. Láttam, ahogy egy férfi kiszáll, és több sorozatot lead a kávézóra. Kiabálást halottam. Majd a férfi visszaszállt az autóba és elhajtott” – mesélte a környék egyik lakója.

Rendőrségi forrásokra hivatkozva a lap azt írta: a Stade de France közelében egy gyorsétteremben és egy sörözőben robbant bomba, a meccs viszont folytatódott, a végén pedig három kapun terelték ki a nézőket, a negyediktől viszont futva jöttek vissza azok, akik arra indultak.

A portál újságírója arról számolt be, hogy kint a készenléti rendőrség emberei terelték a tömegközlekedés felé az embereket, viszont egy ideig a helyi vasút sem járt, mert gyanús csomagot találtak az állomáson.

A lap emellett azt tudatta, hogy a hatóságok a belvárosban nyolc metróállomást zártak le.

 

Merényletek Párizsban – SITE Intelligence Group: dzsihadista csoportok ünnepelnek

A szélsőséges internetes fórumok figyelésére szakosodott SITE Intelligence Group (London) szombat hajnali közlése szerint a dzsihadista csoportok a közösségi portálokon, elsősorban a Twitter üzenőportálon ünnepelték a Párizsban elkövetett terrormerényleteket.

A beszámoló szerint e fórumokon számos olyan bejegyzés olvasható, amelyek szerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet állhat a vérengzés mögött.

A bejegyzéseket “Párizs lángokban”, valamint “A Kalifátus lecsap Franciaországra” arab nyelvű hashtagekkel látták el.

A SITE szerint a dzsihadista csoportokhoz köthető közösségi fórumokon fotók is megjelentek a terrortámadásokról. Egy online hírcsatorna, amely az Iszlám Állammal rokonszenvez, a Szíriában végrehajtott francia légitámadásokat rója fel Párizsnak, megjegyezve, hogy “ma (Franciaország) is megízlelhette ugyanezt”.

 

 

[popup][/popup]