Párizs: Rendőrségi védelem alatt a lefejezéssel fenyegetett középiskolai tanár

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Vérfagyasztó halálos fenyegetést kapott egy középiskolai történelemtanár Párizs egyik elővárosában, az 50 ezer lakosú Evryben. A levelet az iskolába küldték; a harminc év körüli tanárt rendőrségi védelem alá helyezték.

Samuel Paty-ra emlékező plakát Párizsban (Forrás: Youtube) 

A fenyegetést tartalmazó névtelen levelet múlt pénteken adták föl, a közösségi médiában is posztolták, és az újságokban is megjelent. A levél Baljós utalást tartalmaz Samuel Paty sorsára — a 47 éves párizsi történelemtanárt egy 19 éves diák fejezte le fényes nappal, két éve, mert egy vallásról és szólásszabadságról szóló beszélgetés során Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat mutatott a diákjainak.

„A piszkos zsidó csak ne sokat okoskodjon” – áll a George Brassens nevét viselő iskolába küldött levélben. „Ő és apja, a vén cionista rabbi is kaphat ‘Samuel Paty’-t”. (Semmi információ nem utal arra, hogy a megfenyegetett tanár valóban zsidó lenne – a szerk.)

A levél így folytatódik: „Nem akarjuk a zsidókat iskoláinkban, maradjanak a zsinagógáikban. Majd gondjainkba vesszük a tanárt, amikor kilépett az iskola kapuján”.

Az iskola igazgatója elmondta, hogy a tanárt – aki az intézményben volt, amikor a levél megérkezett – maga kísérte el a helyi rendőrségre, ahol följelentést tettek.

Pap Ndiaye francia oktatási miniszter ígéretet tett, hogy megvédik a tanárt, és bárkit a tantestületekből, akiket hasonló fenyegetés ér.

“Amikor szükséges, beavatkozunk, először elítélve bármilyen verbális vagy fizikai agressziót, majd tevőlegesen is” – jelentette ki pénteken.

Jonathan Arfi, a franciaországi zsidó közösségek ernyőszervezetének (Conseil Représentatif des Institutions Juives de France, CRIF) elnöke a fenyegetést elutasítva a Twitteren válaszolt arra, hogy „nem akarunk zsidókat a középiskolákban” „Mi pedig nem akarjuk az antiszemitizmust, a köztársaság elutasítását, a tanárok elleni gyűlölet szítását”.

Zsidó közösségek a megfenyegetett tanárral való szolidaritás jeléül vasárnapra nagygyűlést szerveztek a Sorbonne közeli, Samuel Paty-ról elnevezett térre.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:erőszak, középiskola

[popup][/popup]