Párizs: Izrael-ellenes tüntetők megtámadtak egy zsinagógát

Írta: jég - Rovat: Politika

Három zsidót kórházba vittek

Párizs antiszemita támadás

Fotó: facebook

Szombaton egy Bastille téren tartott Izrael-ellenes tüntetésen elszabadultak az indulatok. A tömegben, amely egyebek közt a Hamasz és a Moszlim testvériség jelvényeit vitte, „Halál a zsidókra” és „Hitlernek igaza volt!” kiáltások hallatszottak, majd a tüntetők elkezdtek zsidó célpontokat keresni. A tömegből kivált egy 40-50 főnyi csoport és a közelben lévő Don Isaac Abravanel zsinagógához mentek, ahová megkíséreltek behatolni. Az épületet, amelyben mintegy kétszáz fő tartózkodott a szombati istentiszteleten, öt rendőr, a zsinagóga biztonsági személyzete, valamint ifjúsági szervezetek aktivistái őrizték, akik elzárták a bejáratot. A tüntetők erre kövekkel és más tárgyakkal dobálták meg a bejáratot védőket, miközben antiszemita jelszavakat üvöltöztek.

Alain Azria, az eseményről tudósító újságíró elmondta, hogy a tüntetők megpróbáltak behatolni a zsinagógába, azonban a biztonságiak, valamint zsidó ifjúsági szervezetek aktivistái felvették a harcot a támadókkal, és kisebbfajta ütközetet vívtak, míg a rendőrségtől megjött az erősítés.

– Szerencse, hogy ott voltak a biztonságiak, mert a támadók gyilkolni akartak, és eltartott egy darabig, amíg a rendőrök megérkeztek – mondta Azria.

https://www.youtube.com/watch?v=t6k3RH3AUkc

A tömeg később egy zsidó tulajdonban lévő üzletre támadt rá, ahol vasrudakkal törtek-zúztak.

Nem ez a durva jelenet volt az első antiszemita akció, mióta a Hamasz és Izrael között kirobbantak a harcok. Néhány nappal korábban Belleville városában Molotov-koktélt dobtak egy zsinagógára. Egy másik alkalommal egy támadó gáz-spray fújt le egy 17 éves lányt, antiszemita jelszavakat kiabálva.

Hasonlóan agresszív tüntetések zajlottak Marseille-ben is.

Az Algemeiner című angol nyelvű zsidó lap idéz egy francia újságírót, aki úgy véli, a helyzet nagyon súlyos, mert Párizsban a zsidók szó szerint életveszélybe kerülhetnek. A rendőrség pedig nem veszi komolyan a helyzetet, az Izrael-ellenes tüntetéseket békés demonstrációnak tekinti, és nem készül fel a várható erőszakra.

Manuel Valls miniszterelnök élesen elítélte a zavargásokat.

A JTA és az Algemeiner.com nyomán. 

Címkék:Gáza, Izrael-ellenes tüntetés, Párizs

[popup][/popup]