Palesztinpárti tüntetők zsidókra támadtak New Yorkban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Soha nem látott mértékű zsidóellenes erőszak New York utcáin.

‘F**king Zionists !” – üvöltötték a tüntetők a zsidó üzletekben bővelkedő Diamond District utcáin.

Az ellenségeskedések csütörtökön este hágtak a tetőpontra, néhány órával azelőtt, hogy a Hamász és Izrael között létrejött a fegyverszünet. A közösségi médiában aznap közzétett videók a növekvő mértékű erőszakról tanúskodtak.

A Rágalmazás-ellenes Liga (ADL) közleménye szerint az a két tábor közötti ellenségeskedés kiterjedt az egész országra. Az antiszemitizmus növekvőben van: csupán csütörtökig 193 incidensre került sor az előző heti 131-gyel szemben. Az ADL kapcsolatot tart fönn a rendőrséggel és az FBI-jal.

Az ADL közleménye „zsidók elleni ijesztő méretű támadásokról” szól, miközben Izrael párti tüntetők csaptak össze a Palesztinát támogatókkal. A Twitteren posztolt két videó egyikén palesztin lobogót lengető személy ordítja: “f–king Zionist”. Egyvalaki a földön fekszik, egy másikon lökdösődés látható. A 47. utcában fény felvillanását füst kíséri. Másutt a városban palesztinpárti tüntetők támadtak egy étterem zsidónak vélt vendégeire.

A rendőrség jelentése szerint egy járókelőt anticionista tüntetők által meggyújtott tűzijáték égetett meg az üzleti negyedben.

A New Yorki izraeli konzulátus pénteki közleményében az áll, hogy az erőszak minden eddigi mértéket fölülmúlt a városban, pedig korábban is nagy volt a feszültség.

„A tüntetésen hallható jelszavak a Hamász szándékát tükrözik Izrael megsemmisítésére” – hangzik a közleményben.

Címkék:erőszak, New York, palesztin párti tüntetés

[popup][/popup]