Palesztin tankönyvek: erőszak és dzsihád minden osztályban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Jonathan Gullis brit alsóházi képviselő James Cleverly államminiszterrel folytatott vitája alkalmával tízévesek szövegértési tankönyvét hozta föl példának, amiben Dalal al-Mughrabit dicsőítik, aki 38 izraelit, köztük 13 gyermeket gyilkolt le egy buszon 1978-ban.

Palesztin iskola Kelet-Jeruzsálemben, 2017-ben. (Fotó: (Nasser Ishtayeh/Flash90)

A képviselő sérelmezte, hogy a Palesztin Hatóság és az UNRWA, a palesztinokat segélyező ENSZ ügynökség továbbra is olyan tankönyveket használ az iskolákban, amelyek a gyermekeket Izrael elleni erőszakra bátorítják. Az Egyesült Királyság jelentős összegekkel támogatja a palesztinokat.

Gullis az IMPACT-se kutatóintézet jelentését idézte, ahol a palesztin tananyagban használt 202 tankönyvet elemezték. „Minden osztályban és az összes tantárgy oktatásában rendszeresen szerepel az erőszak, mártíromság és dzsihád, és kizárják a béke lehetőségét Izraellel” – tette hozzá.

Stephen Crabb képviselő felvetette a kérdést, hogy „vajon miért halad ennyire lassan a kifogásolt szövegek eltávolítása, holott a képviselőházban helyet foglaló pártok állandóan bírálták a szövegkönyvek uszító hangnemét, amelyeket közvetlenül vagy közvetve brit adófizetők pénzének fölhasználásával készítettek”.

Steve McCabe képviselő, a (munkáspárti) Labour Friends of Israel elnöke kijelentette: „Melegen támogatom a két állami megoldást és éppen ezért tartom fontosnak azt, hogy vessünk véget a tananyag radikalizálódásának a palesztin iskolákban. A tankönyvek az ősi gyűlölködés és előítéletek szellemét sulykolják az új nemzedéknek. Akadályt jelentenek a megbékélés és együttélés útjában, mérgezik a légkört, és egyszerűen elfogadhatatlanok.”

A képviselők követelték, hogy a palesztin tankönyvek EU vizsgálatának eredményeit hozzák nyilvánosságra.

A Jerusalem Post cikke nyomán Bassa László

Címkék:dzsihád, erőszak, palesztin iskola, palesztin tankönyvek

[popup][/popup]