Palesztin politikus bírálta a mártírkultszt, aztán bocsánatot kért

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ibrahim Ramadan, aki a Palesztin Hatóság (PH) tisztségviselője a kormányzó Fatah részéről, egy helyi rádiónak nyilatkozott, amit azután a Middle East Monitor nevű hírportál közölt angolul. „A palesztin anyákhoz fordultam, hiszen szélsőséges esetek is előfordulnak. Vannak köztük olyanok, akik együtt fényképezkednek fiukkal, azután elküldik öngyilkos bevetésre. Ilyen egy anya? Szerintem nem anya az ilyen.”

Az interjú fölzúdulást okozott Nábluszban, Rámalláhban (a Palesztin Autonómia központja) és másutt a Nyugati-parton. Megszólalt a Hamász, a Fatah ellenlábasa is.

Ahogyan azt az izraeli Kan hírcsatornát tudósító Nurit Johanan írja, „a kormányzó szembe megy a palesztin társadalmat uraló általános konszenzussal, minthogy az izraeliekre támadó palesztinokat hősökként állítják be a palesztin médiumok.” A „mártírok” – akkor is, ha civileket gyilkolnak – nagy tiszteletnek örvendenek, családjaik pedig havi javadalmazásban részesülnek a PH részéről.

Nyilatkozata óta a kormányzó sok fölszólítást kapott lemondásra, bár már bocsánatot kért szavaiért.

Náblusz a nyugati-parti feszültséggócok egyike. Nemrégiben itt alakult meg az „Oroszlánfészek” elnevezésű palesztin milícia, amely számos alkalommal csapott össze az izraeli biztonsági erőkkel, és merényletet szervezett Tel-Avivban, amit azonban meghiúsítottak.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:mártírkultusz, palesztin közvélemény, Palesztina

[popup][/popup]