Palesztin Hatóság: könyvelési trükkel leplezik a terroristáknak kifizetett pénzeket

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Palesztin Hatóság (PH) legalább 128 millió eurót fizetett ki 2020-ben bebörtönzött és börtönviselt terroristáknak Ez a PH 2020. évi költségvetésének 3.25%-át tette ki.  

Mahmud Abbasz, a PH elnöke

Az elmúlt évben a PH a terroristáknak folyósított összeget úgy próbálta meg álcázni, hogy több mint egymilliárd sékelt utalt át a „PFSZ intézményeknek”, amiből azok 512 millió sékelt (156 millió USD, 128 millió euró) fizettek ki a terroristáknak. A korábbi évekhez hasonlóan a Palestinian Media Watch (PMW) leplezte le az alább ismertetett csalást.

2019-ben a terroristáknak történő átutalások a Palesztin Hatóság „Fogoly-ügyi hatóságán ” keresztül érkeztek, 2020-ban viszont a Palesztin Felszabadítási Szervezeten (PFSZ/PLO) keresztül. A PH könyvelésében a PLO-nak átutalt összegek „transzfer kiadások” néven szerepelnek. Ezek a 2019. évi 161 millió sékelről 2020-ban 673 millióra emelkedtek. Az 512 millió sékel különbözet az, amit a bebörtönzött és börtönviselt terroristáknak juttattak.

Vajon miért hajtotta végre a PH a könyvelési változtatást?

Nemzetközi támogatás kedvezményezettjeként a PH-nak tökéletes pénzügyi átláthatóságot kell biztosítania, azaz nyilvános kimutatást kell vezetnie kiadásairól. A PFSZ, mint mozgalom viszont nincs erre kötelezve. A pénzügyi instabilitással jellemezhető elmúlt évben a PH büdzséjének 6.25%-a került a PFSZ átláthatatlan intézményeihez. A PH igyekszik megakadályozni azt, hogy a nemzetközi közösség betekintést nyerjen a terroristák támogatásának pénzügyeibe. Az átutalások azonban nyomon követhetők a „PFSZ 2020. évi havi költségvetési transzfer kiadásairól” szóló jelentésekben.

Maurice Hirsch tartalékos aezredes, a Palestinian Media Watch (PMW) jogi szakértője nyilatkozott az Israel Hayom c. lapnak: „Izrael Diplomáciai-Biztonsági Kabinetje azt fontolgatja, hogy alkalmazza a terroristák kifizetéséről szóló törvényt. Eszerint a palesztin terroristáknak és családjaiknak kifizetett összegeket levonják a ramallahi kormányzat megbízásából beszedett és a PH számlájára átutalt adókból.

„Ideje véget vetni a terroristák pénzelésének” – mondta Hirsch.

Itamar Marcus, a PMW igazgatója nyilatkozta: „A nemzetközi donorok évi több százmillió euró támogatást folyósítanak a Palesztin Hatóságnak, amely ebből az összegből folytatja a gyilkosok ösztönzését és pénzelését. Mindez nagyban felelős azért, hogy a palesztin terrorizmus mindmáig virágzik.”

A gazdaság gyönge teljesítménye ellenére – amit tovább bonyolít a koronavírus pandémia –  Mahmúd Abbász, a PH elnöke ígéretet tett arra, hogy a terroristák továbbra is megkapják „fizetésüket”.

ejpress – Bassa László

Címkék:Palesztin Hatóság, PFSZ, terrorista kifizetések

[popup][/popup]