Ötvenezren vonultak fel az óvárosban a Jeruzsálem-napon

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraelieknek nyilvánvalóan joguk van ahhoz, hogy izraeli zászlóval vonuljanak a nemzet fővárosában, Jeruzsálemben, amely az örökkévalóságig egységes és zsidó kézben marad – mondta Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap.

Bennett azért szólt hozzá, mert Izrael jogát, hogy zászlós felvonulást tartson Jeruzsálemben, a palesztinok vitatják, a Hamász rakétatámadásokkal fenyegetőzik, a nemzetközi közösség egyes tagjai pedig provokatív lépésként ítélik el.

A zászlós felvonulás, amelyet több mint 30 éve tartanak Izrael fővárosában, az egyik központi eleme a Jeruzsálem-napi ünnepségnek, amely az 1967-es hatnapos háborúban aratott izraeli győzelem évfordulója, amely magában foglalta a város keleti részének elfoglalását Jordániától.

Ezúttal több mint 50 000 felvonuló haladt végig Jeruzsálem óvárosán és környékén vasárnap délután a Jeruzsálem-nap alkalmából, néhányan közülük rasszista jelszavakat skandáltak és összecsaptak a palesztinokkal és a rendőrökkel.

A Damaszkuszi kapu közelében paprikaspray, kövek, palackok és székek szálltak a levegőben, miközben a rendőrség megpróbálja helyreállítani a nyugalmat a felvonulás előtt.

Az ünnepséghez csatlakozó szélsőjobboldali aktivisták – a Jerusalem Post tudósítása szerint – olyan jelszavakat kiabáltak a palesztinokra, mint “Shuafat ég”, “Halál az arabokra”, “Mohamed halott” és “Ég a falutok”.

Nem sokkal a felvonulás előtt a palesztinok köveket, palackokat és székeket dobáltak a felvonulókra, amit azok visszahajigáltak. A rendőrség pedig megpróbálta helyreállítani a rendet.

Címkék:erőszak, Jeruzsálem nap, Zászlós felvonulás

[popup][/popup]