Ötszáz izlandi orvos a körülmetélés ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ötszáz izlandi orvos írta alá azt a kezdeményezést, amely felszólítja törvényhozást, hogy nyilvánítsa bűncselekmények a nem orvosi okokból végzett körülmetélést.

Körülmetélési ünnepség Berlinben

Az aláírók az Orvosok Világszövetsége (World Medical Association) nevű szervezet etikai megfontolásaira hivatkoztak. „A beavatkozást kísérő lehetséges komplikációk sokkal fontosabbak, mint a beavatkozással járó kétséges előnyök” – írták nyilatkozatukban az izlandi orvosok.

A körülmetélés hívei azzal érvelnek, hogy a körülmetélt férfiak körében ritkábbak a szexuális úton terjedő betegségek és a nemi szervek fertőzései.

A skandináv országokban különösen erős a körülmetélés ellenes hangulat. Dániában egy tiltást követelő petíció már húszezer támogatót tudhat maga mögött. Ha ez a szám eléri az 50 ezret, a parlamentnek napirendre kell tűznie a kérdést. Az aláírások összegyűjtésére 180 nap áll rendelkezésre.

A skandináv országok gyermekügyi ombudsmanjai 2013-ban közös nyilatkozatban buzdítottak a 18 év alatti fiúgyerekek körülmetélésének betiltására – noha a gyakorlatban sehol nem jutottak el a tényleges tiltásig.

Az izlandi parlament ülésterme

A körülmetélés elleni hangulat azért olyan erős, mert jobb- és baloldalon egyaránt találnak ellene érveket. A hagyományokra hivatkozó jobboldal idegen szokásnak tartja és a mostani moszlimellenes hangulatban számos támogatóra számíthat.

A baloldal viszont a gyermekjogokra hivatkozik, és azt állítja, hogy ez a rítus a gyermekbántalmazás egy barbár, primitív formája.

Eddig még egyetlen európai országban sem léptek föl adminisztratív eszközökkel a körülmetélés ellen, de az ellenséges közhangulat érezhető.

Hasonló a helyzet a rituális vágás ügyében, amelyet viszont már több nyugat-európai országban valóban törvényen kívül helyzetek.

A JTA cikke nyomán jég

Címkék:Izland, körülmetélés, tiltás

[popup][/popup]