Oroszország: Harminc napos halasztás a Szohnut bírósági ügyében

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

A védelem újabb bizonyítékokat kíván beterjeszteni arról, hogy a szervezet mindenben jogszerűen járt el.

Moszkva, Vörös tér, a Kreml

Június végén bejelentették, hogy az orosz igazságügyi minisztérium bírósági eljárást kezdeményezett a Zsidó Ügynökség (Jewish Agency / Szohnut) oroszországi tevékenysége beszüntetésének elrendelésére.

A moszkvai Baszmannij kerületi bíróság augusztus 19-i határozata alapján az ítélethozatalt felfüggesztették, mivel a védelem bejelentette, hogy új bizonyítékokat kíván gyűjteni az ügynökség jogszerű tevékenységének igazolása céljából. Az ügyvédek bejelentették, hogy lépések történtek a szervezet működésének – az orosz igazságügyi minisztérium követelményeinek megfelelően történő – megváltoztatására, jelentette az orosz média.

A védelem eredetileg két hónapos halasztást kért, a bíróság a felét engedélyezte.

A Szohnut számára kellemetlen fejlemény, hogy nem talált meghallgatásra az a javaslat, hogy az ügyet vegyék ki a bíróság illetékessége alól, és tereljék tárgyalásos mederbe az orosz hivatalosságokkal.

Izraeli részről remélték hogy sikerül megegyezésre jutni és a kérdést a bíróságon kívül rendezni.

Andrei Grisajev, az izraeli kvázi kormányszervnek számító Szohnut képviselője, csalódottan nyilatkozta a döntést követően: „Reméltük, hogy a dolgok rendbe jönnek, de az eseményeket nem mi irányítjuk.”

A bírósági eljárás júniusi elrendelését az Oroszországból Izraelbe irányuló zsidó bevándorlás elősegítését szervező Szohnut ellen azzal indokolták, hogy az orosz állampolgárok adatait nem kezelték az orosz törvényeknek megfelelő gondossággal.

A Szohnut elleni bírósági keresetet az orosz minisztérium az előző hónapban nyújtotta be, a tárgyalást pedig július 28-ára tűzték ki. Egyórás meghallgatást követően az ülést augusztus 19-re napolták el.

Izraeli kormánytisztviselők eredetileg az orosz lépést Jeruzsálemre irányuló diplomáciai nyomásként értékelték, most viszont az oroszországi civil szerveződések elleni, évek óta folyó általános hadjárat részének tartják. Ismeretes, hogy számos nemzetközi szervezet tevékenységét szüntették be, vagy korlátozták ez idő alatt.

Az izraeli kormányzat kereste a lehetőséget, hogy még a bírósági eljárás megindítása előtt sikerüljön kompromisszumot találni a működés fönntartására, ami később már sokkal bonyolultabb lehet. Még július közepén jogi szakértők találkozására került sor Moszkvában.

Múlt kedden Jichak Herzog államelnök telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyinnal, és megállapodtak, hogy a kérdést napirenden tartják.

A Walla hírcsatorna jelentette, hogy másnap Eyal Hulata izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó orosz kollégájával tartott megbeszélést az ügyben.

Folytatódott a jogi képviselők fölkészülése a bírósági meghallgatásra. Egy Szohnut tisztviselő szerdán arról nyilatkozott, hogy ezekről a magas szintű tárgyalásokról szinte semmi nem szivárgott ki. Egy másik hivatalnok még a múlt héten azt mondta, hogy fölkészültek a legrosszabbra, mégis kevesen számítottak azonnali bírósági határozatra. „Két változat lehetséges: az iroda bezárása, vagy a működési föltételek szigorítása.”

A Szonut oroszországi alkalmazottainak száma kb. 200. Az alija elősegítése és szervezése mellett kulturális és vallási feladatokat is ellátnak.

Az orosz kormányzat mostani lépései a szovjet korszak hivatalos antiszemitizmusát, a zsidó közösségi életének akadályozását idézik.

Jáir Lapid izraeli miniszterelnök kezdetben élesen nyilatkozott: az oroszországi tevékenység betiltása „súlyos esemény”, amely hatással lesz az orosz-izraeli kapcsolatokra. Későbbi kijelentéseiben visszavett ebből, és a diplomáciai megoldást helyezte előtérbe.

A Times Of Israel cikke alapján Bassa László

[popup][/popup]