Örökjáradék per: A jeruzsálemi vallási bíróság méltányolja az ortodox igényeket

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Mint ismeretes az Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a jeruzsálemi vallási bírósághoz fordult az államosított egyházi ingatlanok után járó örökjáradék elosztása kapcsán. A MAOIH adott hírt facebook oldalán a számukra kedvező ítéletről.

Az orthodox izraelita hitközseg (MAOIH) Dob utcai székhaza

A jeruzsálemi ortodox zsidó vallási joghatóság szerint a magyar államnak újra kell gondolni az elosztás alapelveit, arányait.

A MAOIH és az EMIH álláspontját támogató döntés felkéri Magyarország kormányát, hogy függessze fel a kifizetéseket, míg “jogszerűség és az igazságos elosztás talaján álló” kritériumrendszer jön létre.

A MAOIH közleménye

A közzétett döntés szerint “figyelembe kell venni az egyes közösségek aktivitását, illetve azok számát, akik részesülnek a hitéleti és azokat közvetlenül kiegészítő tevékenységek jótékony hatásából.”

A MAOIH közleménye megjegyzi, hogy “dr Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár tájékoztatása szerint a magyar kormány figyelembe kívánja venni a Bét Din elvi jogi állásfoglalását”.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban úgy fogalmazott: a kormány nem akar beavatkozni a zsidó szervezetek vitáiba.

Kapcsolódó cikkek:

Schweitzer Gábor: Örökjáradék ügy: “Igazságot, igazságot kövess”

Heisler és Köves: Újabb ütésváltás az örökjáradék vitában

Köves Slomó az állami tévének: Senki nem kérte fel a Mazsihiszt az egész zsidóság képviseletére

Örökjáradék: A Mazsihisz nem lép perbe, nem ismeri el a jeruzsálemi vallási bíróság joghatóságát

[popup][/popup]