Orbán Viktor Wass Albert verssel üzent október 23-án

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

A miniszterelnök facebook oldalán osztotta meg Wass Albert egyik versét, melyet a felvételen Dörner Görgy szaval. 

Wass Albert – Üzenet haza (Dörner György)

“Mert elfut a víz és csak a kő marad, de a kő marad.”

Érdekes, hogy ezt az 1948-ban íródott verset választotta a miniszterelnök, aminek nem sok köze van 56-hoz. Meglehet, hogy “dafke” választotta ezt a verset, miután Karácsony Gergely nácinak nevezte az emigráns írót.

Wass Albert műveinek irodalmi értékét erősen vitatják. Azt, hogy politikai értelemben náci vagy fasiszta volt-e, szintén vitatható, hiszen nem köteleződött el úgy a magyar fasisztáknak vagy a náci Németországnak, mint pl. Nyírő József.

Penetráns antiszemitizmusát azonban nem lehet kétségbe vonni. Nemcsak “A patkányok honfoglalása” (melyet a kolozsvári zsidók deportálása után néhány nappal írt) sistereg a gyűlölettől, hanem 1945 után írott műveiben is ez a hangnem tér vissza, mint arról a napokban Szily László írt a 444-en.

Maga  az idézett vers szó szerinti tartalma egyébként nem kifogásolható. Utolsó strófáját azonban érdemes idézni:

Likasszák már az égben fönt a rostát
s a csillagok tengelyét olajozzák
szorgalmas angyalok.
És lészen csillagfordulás megint
és miként hirdeti a Biblia:
megméretik az embernek fia
s ki mint vetett, azonképpen arat.
Mert elfut a víz és csak a kő marad,
de a kő marad.

Amiből kiviláglik, hogy Wass Albert szenvedélyében az isteni igazság letéteményesének látta magát (költőknél megesik az ilyesmi), mindazokkal az eszmékkel együtt, amiket képviselt.  Az “erkölcs ősi, hófehér kövéről” beszélt. Nem tanult semmit és nem felejtett semmit.

Reméljük, hogy a vers választás csak visszaszúrás Karácsony Gergelynek és nem azt jelenti, hogy a miniszterelnök is a versben megjövendölt nagy igazságszolgáltatás gyors eljövetelében reménykedik, esetleg annak előkészítőjeként tekint magára. A  nagy, egyetemes és üdvözítő igazságok direkt beemelése a politikába 20. századi jelenség volt, szeretnénk azt hinni.

 

Címkék:október 23, Orbán Viktor, Wass Albert

[popup][/popup]