Orbán Viktor: Magyarország határait a koronavírus miatt lezárjuk a személyforgalom előtt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődött a március 16-i, hétfői parlamenti ülés, melyen a miniszterelnök a koronavírussal kapcsolatos drasztikus intézkedéseket jelentett be.

Orbán Viktor a bejelentéskor a Parlamentben (Fotó: Kovács Tamás / MTI)

A miniszterelnök szerint sokszor kerültünk nehéz helyzetbe, azt megtanultuk, bármekkora is baj, a legnagyobb esélyünk akkor van, ha összefogunk. Akkor, ha a közös cselekvés és nemzeti összefogás útját járjuk – tudósított az Index.hu.

A kínai koronavírus járvány kezelése hosszadalmas és nehéz, mindenkitől kiköveteli az alkalmazkodást. Felsorolta, milyen döntéseket hozott az operatív törzs hétfőn.

A járványnak három szakasza van: egyedi megbetegedés, csoportos megbetegedés és tömeges. A miniszterelnök szerint Magyarország az első szakaszban volt eddig, a következő napokban pedig átlépünk a csoportos megbetegedés szakaszába. Ezért újabb döntéseket kellett hozni, mivel amíg nincs vakcina, az egyetlen esély a vírus terjedésének mérséklése, ami a társas találkozások számának csökkentését jelenti, mondta Orbán.

“Magyarország határait a személyforgalom elől lezárjuk” – mondta a miniszterelnök, és hozzátette, ez azt jelenti, hogy Magyarországra a határokon csak magyar állampolgár léphet be.

A mozik be fognak zárni, az éttermek csak 15 óráig tarthatnak a jövőben nyitva. Hétfő éjféltől a nyilvános rendezvényeket betiltják.

Komoly munkanélküliség fenyeget, az állami költségvetést újra kell tervezni, ugyananakkor kérte a munkaadókat, hogy próbáljanak megegyezni a munkavállalókkal, hogy meg tudják tartani őket munkahelyeiken.

Az egészségügyi védekezéseket érintő kiadásokról azonban azt mondta, fölülről nyitott, korlátlan forrás áll rendelkezésre.

Orbán arra kért mindenkit, a családi eseményeken kívül minden összejövetelt halasszanak el. Ahogy azt is kéri a 70 évnél idősebbektől, hogy a saját egészségük érdekében ne hagyják el a lakásukat – foglalta össze a miniszterelnök szavait az Index.

Teljes cikk

Az MTI összefoglalója szerint a miniszterelnök arról is beszélt, hogy a jelenlegi ismeretek szerint Iránból, Olaszországból és Izraelből jutott be Magyarországra a vírus. A járvánnyal szemben globális megoldás sincs, ezért minden ország maga dolgoz ki védekezési stratégiát, de ez nem ismeretlen, így volt ez például a gazdasági és a bevándorlási válságnál és az árvízhelyzetnél – mondta.

[popup][/popup]