Orbán betiltotta az “Adj gázt!” antiszemita felvonulást

Írta: MTI - Rovat: Politika

Pintér Sándor helyett Orbán Viktor válaszolt az antiszemita motoros felvonulásra vonatkozó kérdésre a parlamentben. Mint mondta, a felvonulás nemcsak a jóízléssel áll szemben, hanem a kisebbségek alkotmányos jogait is csorbítja.

gazmotor-crop

Az “Adj gázt” szervezőinek logója

Steiner Pál az “Adj gázt” című a magyar zsidók meggyilkolásának emlékére szervezett Életmenettel szemben szervezett motoros felvonulással kapcsolatban kérdezte a kormányfőt hétfőn a parlamentben. Miért lehet, hogy a náci szellemű motoros felvonulás rendőri felvezetéssel törtlénhet meg? – tette fel a kérdést.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, az ügy súlya miatt Pintér Sándor helyett ő válaszol. Mint mondta, az Élet Menetén résztvevők testi épségét minden eszközzel biztosítják, az Adj gázt! felvonulás pedig nem csak a jóízléssel áll szemben, hanem a kisebbségek alkotmányos jogait is csorbítja.

Orbán ezért utasította Pintér Sándort, hogy ne engedélyezzenek más rendezvényt, ami sértheti az Élet Menete felvonulást.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Mazsihisz vasárnap felszólította a hatóságokat, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel akadályozzák meg az Élet Menetével egy napra szervezett Magyar Motoros Menet megtartását, amelynek a szervezők az “Adj gázt!” címet adták. A Mazsihisz szerint a rendezvény címe “félreérthetetlenül utal az Auschwitzban mérgesgázzal meggyilkolt több mint négyszázezer honfitársunk kínhalálára, s egyben felhívást jelent a rémtettek megismétlésére”.

[popup][/popup]