„Ömölj ó, mártírok vérpatakja!” – Pardon, félreértés volt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Middle East Media Researc Institute (MEMRI) és az Investigative Project on Terrorism pénteken tudósított a Muslim American Society (MAS) Philadephia városában megtartott rendezvényéről, ahol palesztin kendőkbe öltöztetett gyerekek arab nyelven ezt énekelték: „Dicső paripáink hívnak és vezetnek minket az Al-Aksza mecsethez. A mártírok vére véd bennünket… Ömölj ó, mártírok vérpatakja!”

 

Egy kislány verset olvasott föl: „Saját testünkkel védjük meg Palesztinát… Levágjuk fejüket, és felszabadítjuk a bánatba borult dícső Al-Aksza mecsetet… Örökös kínzásnak vetjük alá őket.”

Children in Philadelphia Muslim Society: We Will Sacrifice Ourselves for Al-Aqsa

On April 22, 2019, the Muslim American Society Islamic Center in Philadelphia (MAS Philly) uploaded a video of an “Ummah Day” celebration to its Facebook page in which young children wearing Palestinian scarves sang: “Glorious steeds call us and lead us [to] the Al-Aqsa Mosque. The blood of martyrs protects us…

A philadelphiai helyi média és a Fox News felkapta a facebookon közzétett tudósítást és a városi hatóságok is vizsgálódni kezdtek az ügyben. A Muslim American Society ezután magyarázatot tett közzé.

Az első a MAS Philly-től (Muslim American Society – Philadelphia Center) érkezett:

Eszerint „a Központ elhatárolja magát a város egyik közösségi épületében elhangzottaktól. A moszlim közösség napjának (Ummah Day) ünnepén gyermekek énekeltek hagyományos dalokat. Különböző kultúrák és nyelvek ünnepe volt ez, de nem mindegyik dalt ellenőrizték kellően. Véletlen hiba és vigyázatlanságból eredő tévedés volt ez, amiért a vezetőség és a diákok elnézést kérnek. A MAS-Philadelphia Center belső vizsgálatot tart annak érdekében, hogy ilyen a jövőben ne forduljon elő.”

Az ügyről tudósító Algemeiner című online portál ehhez a következőket fűzte hozzá: nem csupán dalok hangzottak el, hanem versek is. Sok felnőtt volt jelen, akik megtapsolták a produkciót. A gyerekeket nyilván be kellett tanítani a produkcióra. Ez nem vigyázatlanságból eredő tévedés volt, és nyilván csak azért szabadkoznak, mert rajtakapták őket. Másodszor, amennyiben a magyarázatot szó szerint vesszük, ez azt jelenti, hogy bizonyos moszlim „kulturális hagyományokhoz” az izraeli zsidók lefejezése is hozzá tartozik.

Ezután egy másik nyilatkozat érkezett, ezúttal a MAS washingtoni központjától:

„Vizsgálataink során kiderült, hogy a 2019. április 17-i rendezvényt egy olyan iskola tartotta, amely e termet a MAS Philadelphiától bérelte. Az iskola vezetősége úgy tájékoztatott bennünket, hogy az ügyet azonnal kivizsgálta és a program szervezőjét máris elbocsátották. Továbbá helyi bizottságot hoznak létre az érzékenységek tudatosítására és a jövőbeni programok megfelelő ellenőrzésére. Sajnálatunkra, a rendezvényről készült videó a nélkül került fel szervezetünk helyi szervezetének Facebook oldalára, hogy annak tartalmát kellőképpen ellenőrizték volna, és megvizsgálták volna, hogy az összhangban áll-e gyűlöletmentes politikánkkal és értékeinkkel. A helyi szervezet további lépéseket tesz annak érdekében, hogy közösségi médián történő posztolások politikánkkal szigorú összhangban történjenek.”

Ez aztán még kevésbé fogadható el – fűzi hozzá az Algemeiner. A MAS Philly nem tette volna föl fényképek tucatjait egy tőle független rendezvényről. A MAS Philly-tól származó Facebook üzenet is megerősítette ezt. Nyilvánvalóan ők voltak az esemény szervezői és gazdái.

Valószínű azonban, hogy a történetről tudósító újságírók nem fognak visszatérni a magyarázkodásokra – jegyzi meg az Algemeiner. A politikai korrektség légkörében nem illik megkérdőjelezni az ilyen bocsánatkérést és puszta mosakodásnak nevezni a magyarázatokat.

 

Az Algemeiner cikke nyomán Bassa László

Címkék:Muslim American Society, Philadelphia

[popup][/popup]