Olaszország: 251 antiszemita incidens 2019-ben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az olaszországi antiszemitizmust elsősorban az anticionista propaganda és az összeesküvés elméletek táplálják – véli egy szakértő.

“Taposd el a zsidót!” – antiszemita grafitti a járdán (Fotó: Osservatorio Antisemitismo)

A milánói központú “Osservatorio Antisemitismo” (Antiszemitizmus Figyelő) adatgyűjtése szerint a zsidóellenes inzultusok száma a 2018. évi 197-ről 251-re emelkedett az elmúlt évben. Olaszországban mintegy 30 ezer zsidó él, főleg néhány nagyvárosban.

Az incidensek közül 173 volt antiszemita poszt a közösségi médiában, 31 szóbeli sértegetés, 23 antiszemita graffiti. Két erőszakos cselekedet vált ismertté: egy nőt Rómában megütöttek és leköptek, egy férfit pedig az északi Prunettoban megpofoztak és zsidóellenes jelzőkkel illettek.

Stefano Gatti, az antiszemitizmus figyelő munkatársa az emelkedő tendenciát főként annak tulajdonította, hogy az áldozatok inkább hajlandóak az eseteket jelenteni a hatóságoknak. A jelenség valódi méreteit éppen az elhallgatott incidensek fedik el. A növekvő antiszemitizmus két fő faktora szerinte az Izraelt démonizáló anticionista propaganda és a zsidóellenes összeesküvés-elméletek terjedése.

Eyal Lerner izraeli zenész fellépésének lemondása Szardínia szigetén és az izraeli áruk elleni bojkott a BDS mozgalom olasz támogatóinak erejét mutatja. „A palesztinpárti propagandában visszatér az istengyilkosság, vérvád és más népektől való elzárkózás vádja. A kortárs anticionista propaganda összefonódik a középkori zsidóellenes mítoszokkal” – magyarázza Gatti.

A neonácik által a közösségi médiában terjesztett mém a “Kalergi terv” – először 2005-ben jelent meg. A Cion bölcseinek jegyzőkönyvére emlékeztető furcsa történet arról, hogy a zsidók az európai fehér lakosságot a bevándorlással igyekszenek tönkretenni. Richard von Coudenhove-Kalergi osztrák arisztokrata, akivel ezt a mítoszt kapcsolatba hozzák, az európai integráció eszméjének előfutára volt 1972-ben bekövetkezett haláláig.

Betti Guetta, a Figyelő igazgatója a La Stampa c. lapnak nyilatkozva pozitív változásokat is említett. Fontos a rasszizmus és antiszemitizmus ellen létrehozott parlamenti Segre Bizottság. (Liliana Segre veterán szenátor és Holokauszt túlélő több ízben kapott fenyegetést szélsőjobbos aktivistáktól.) „Milena Santerini az antiszemitizmus elleni küzdelem nemzeti koordinátorának történő kinevezése, valamint az IHRA antiszemitizmus definíciójának törvénybe iktatása is azt mutatja, hogy Olaszország elszánt a gyűlölet elleni küzdelemre.”

Az Algemeiner cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]