Obama széder estéje

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

obamaseder

Barátai és közeli munkatársai társaságában vett részt Obama elnök a Fehér Házban tartott széder estén. A régi családi ebédlőben rendezett 16 fős vacsora immár az ötödik volt a hasonló események sorában. Az elsőt még 2009-ben ünnepelte az elnök, aki a szokást meghonosította a Fehér Házban. (Noha volt már olyan elődje, aki részt vett széder estén.)

Obama és vendégei a hosszú asztal két oldalán foglaltak helyet demokratikusan, az asztalfőn nem ült senki, noha egy üres széket és egy pohár bort odakészítettek a hagyománynak megfelelően, Élijáhu próféta érkezése esetére.

Obama elnök erre az alkalomra pészachi üzenetet bocsájtott ki, amelyben utalt pár napja befejeződött izraeli útjára, valamint Amerika és Izrael megbonthatatlan szövetségére.

obamaseder2

A Haggadán kívül egy másik szövegből is felolvastak: ez az Abraham Lincoln által 1863-ban kiadott Emancipációs Nyilatkozat vetett véget a rabszolgaságnak az Egyesült Államokban – így kiválóan illeszkedik a zsidók szabadságünnepéhez.

A Fehér Ház széder estéjén eddig minden évben részt vett az egész Obama család – ez alkalommal két lánya nélkül ünnepelt az elnöki pár. Így alighanem elmaradt az afikoman (a vacsora után fogyasztandó fél tábla macesz) keresése – noha a kettétört  macesz jelentőségét Obama elnök korábban hangsúlyozta. Ez, mondta, „mélyebb szinten az emberi tapasztalat sokféleségéről szól – miképp törhet össze életünk egy része, míg más részen vágyaink hiúnak bizonyulnak, miközben soha nem adjuk föl törekvésünket az egységes egész iránt.”

[popup][/popup]