Nyomozást indít a német rendőrség Roger Waters náci jelmeze és egyéb botrányos megnyilvánulásai miatt

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Politika, Zene

A német rendőrség vizsgálatot indított a Pink Floyd társalapítója, Roger Waters ellen, miután náci ihletésű egyenruhát viselt egy berlini koncerten és géppisztolyutánzattal lövöldözött a közönség felé.

A brit énekes a koncerten hosszú fekete kabátot és náci jellegű karszalagot viselt – amelyen horogkereszt helyett keresztbe tett kalapácsok voltak láthatóak. Eközben a dalok közötti szünetben a játékfegyverrel lövöldözött a közönség felé.

Németországban szigorú szabályok tiltják a náci jelképek használatát – amiért akár három év börtönbüntetés is kiszabható -, bár a törvények művészi vagy oktatási okokból kivételt tesznek.

A május 17-én a német főváros Mercedes-Benz Arénájában tartott fellépésről készült videoklipek és fotók széleskörű felháborodást váltottak ki.

A kritikusok között van az izraeli külügyminisztérium is, mely közleményében a Twitteren azt írta: “Jó reggelt mindenkinek, kivéve Roger Waterst, aki az este Berlinben (Yes Berlin) Anne Frank és a holokausztban meggyilkolt hatmillió zsidó emlékét gyalázta”.

A Stop Antiszemitizmus a twitteren tudatta:

“Nagyszerű hír! A berlini rendőrség büntetőeljárást indított”.

Martin Halweg berlini rendőrfelügyelő a Sky Newsnak megerősítette, hogy a rendőrök “uszítás gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak az ügyben”.

Hozzátette: “A színpadon viselt ruhák kontextusa alkalmas arra, hogy a náci diktatúrát és önkényuralmat az áldozatok méltóságát sértő módon elnézze, dicsőítse vagy igazolja, és ezáltal megzavarja a köznyugalmat. Minden terhelő és felmentő bizonyítékot összegyűjtenek az előzetes vizsgálathoz, és felhasználnak az eljárás során”.

Az ügyészek az esetleges vádemeléseket akkor fogják mérlegelni, ha a rendőrség befejezte a nyomozást.

Az énekes rajongói azonban azt mondták, hogy az előadása a Pink Floyd 1982-es The Wall című filmjének egyik jelenetét idézte meg, amely a Pink Floyd azonos című slágeralbumán alapul.

A filmben egy Bob Geldof énekes által alakított karaktert mutatnak be, aki fasiszta diktátornak képzeli magát, aki keresztbe tett kalapácsokat használ szimbólumként.

Waters meg is védte az ilyen képek hosszú ideje tartó használatát, és azt mondja, hogy ezzel olyan csoportokat akar kritizálni, mint a nácik, és megmutatni, hogy “a populista politika nagyon könnyen át tud alakulni fasizmusba”.

[popup][/popup]