Berlin: Roger Waters Anne Frank nevében szidalmazta Izraelt

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Kultúra-Művészetek, Politika, Zene

Roger Waters, a Pink Floyd egykori frontembere, aki az Izrael-bojkottáló BDS mozgalom frontembereként is ismert, Anne Frankot és Shireen Abu Akleh palesztin újságíró nevét vetítette a képernyőre a jelenlegi turnéja koncertjein. Abu Akleh tavaly egy ciszjordániai munkája során vesztette életét. Waters üzenete nyilvánvalóan az, hogy az újságírót (véletlenül) lelövő izraeli katonák olyanok, mint az Anna Frankot meggyilkoló SS-ek.

Roger Waters idei berlini koncertjén (Forrás: twitter)

 

A Waters koncertjein a képernyőn gyakran látható egy disznó formájú léggömb is, amelyen egy izraeli fegyvergyártó cég logója díszeleg. Állítólag időnként SS-egyenruhát vesz fel, és jelképesen géppisztollyal lövöldözik a tömegre.

Egyesek szerint a 79 éves rocker az antiszemita sztereotípiákkal játszik, és a politikai kritikán túl a gyűlöletkeltésig megy el. Német újságírók “elmentek a koncertekre, és felháborodtak rajta; olyan sötét és undorító propagandát hallottak, amihez képest a zene tényleg a háttérbe szorul” – mondta Sacha Stawski, frankfurti Izrael-párti aktivista, a Honestly Concerned nevű, antiszemitizmus ellen küzdő mozgalom alapítója.

Waters, aki a Pink Floyd 1990-es “The Wall” című élő koncertjével sokak szívét megnyerte Németországban, nemrég Berlinben és Münchenben adott koncertet, majd Frankfurtba tartott, ahol sikeresen fellebbezett a rendezvény betiltásáról szóló bírósági határozat ellen. Azt a koncertet május 28-ra tervezik.

Frankfurt városa “a világ egyik legszélesebb körben ismert antiszemitájának” nevezte Waters-t a korábbi koncertjein elhangzott képi és Izrael-kritikák miatt, amikor megpróbálta betiltani a fellépését. München polgármestere szintén sikertelenül próbálta megakadályozni Waters fellépését.

Ha a bíróságon nem tudják megállítani, az ellenzők azt mondták, hogy továbbra is megpróbálják majd befolyásolni a közvéleményt.

“A célom az, hogy felvilágosítsam a gyűlöletéről, hogy egyre kevesebb ember menjen el ezekre a koncertekre” – mondta Stawski, aki az egyik fő mozgatórugója a Waters ellen a frankfurti bíróságon tett erőfeszítéseknek, amelyek szerint Waters antiszemita. Több német város jogszabályt fogadott el, amely megtiltja, hogy a közösségi helyszíneken a Waters által támogatott BDS mozgalom rendezvényeinek adjanak otthont.

Charlotte Knobloch, a müncheni és felső-bajorországi zsidó közösség vezetője a Waters múlt vasárnapi koncertje előtti tüntetésen szülővárosában azt mondta, hogy csalódott a bíróságok miatt.

“2022 októbere óta folynak a viták ezzel a koncerttel kapcsolatban. Jogi indítványok és újságcímek születtek tömegével – anélkül, hogy bármilyen eredményt hoztak volna” – mondta Knobloch. “Így most, májusban itt állunk és tiltakozunk egy olyan koncert ellen, amely pontosan úgy zajlik, ahogy Roger Waters mindig is akarta”.

A tiltakozáshoz Knobloch mellett politikusok is csatlakoztak, és még az Olympia Stadion vezetősége is a koncertet megelőző napon monitorokon kifejezetten elhatárolódott az énekes politikájától – írja a Suddeutsche Zeitung.

“Mit érnek valójában a politikusok rendszeres “soha többé” kijelentései és a nyilatkozatok, hogy az antiszemitizmusnak nincs helye Németországban, ha ugyanakkor a rosszhiszemű értelmezőknek és szellemi gyújtogatóknak nyilvános teret biztosítanak, hogy nyíltan terjesszék a zsidók és Izrael elleni gyűlöletüket?” – olvasható a Németországi Ortodox Rabbikonferencia május 22-i nyilatkozatában. A szervezetet Avichai Apel, Balla Zsolt és Yehuda Pushkin rabbik vezetik. “Mélységesen elítélendő, hogy Németországban eddig egyetlen esetben sem sikerült betiltani Roger Waters egyértelműen antiszemita és Izrael-ellenes koncertjeit”.

A Belltower újságírója, Nicholas Potter, aki jelen volt a május 17-i berlini koncerten, azzal érvelt, hogy Waters antiszemita nyelvezetet terjesztett.

A Mercedes-Benz Arénában egy LED-képernyőn megjelenő beszédbuborékokban Waters a világ problémáiért „azokat a bizonyos hatalmakat” („THE POWERS THAT BE”) tette felelőssé. Potter szerint Waters „egy baljós, hatalmaskodó elitet vízionál, amelyet nem neveztek meg kifejezetten – de ez egy antiszemita klisé, amelynek alapján számos összeesküvés-narratíva működik”.

A rendezvény előtt az aréna bejáratánál a BDS-akivisták szórólapokat osztogattak és transzparenseket tartottak a magasba, amelyek közül az egyikben ez állt: “Zsidók, izraeliek és nemzetköziek mind egyetértenek a Rogerrel”.

Potter, megjegyezte, hogy az átlagos koncertlátogató fehérnek, németnek és 60 év körülinek tűnt.

Waters nem sok újat mondott az antiszemitizmus vádjairól, és úgy tűnik, nem változtatta meg a hangnemét. A Süddeutsche Zeitung szerint Waters néhány órával a müncheni koncertje előtt a Facebookon közzétett egy üzenetet, amelyben Izraelt “zsarnoki, rasszista rezsimnek” nevezte. A BDS-mozgalmat a náciellenes Fehér Rózsa ellenállási mozgalomhoz hasonlította, amelynek vezetőit, köztük a Scholl testvéreket, Hans és Sophie Schollt, a náci rezsim lefejezte.

Dávid-csillaggal díszített disznó – Waters koncertjeinek állandó kelléke

Megjegyzései összhangban voltak a Spiegel magazinnak adott márciusi interjújában tett megjegyzéseivel. Tagadta, hogy valaha is antiszemita lett volna, és hozzátette, hogy “bizarr, hogy a karrieremet most az izraeli lobbi állításai alapján támadják”.

“Felőlem megpróbálhatják lemondani minden németországi koncertjeimet. Bíróságon fogok harcolni ellenük” – mondta a Spiegelnek. “Tragédia Németország számára, hogy egyáltalán megpróbálják. Mert azt üzenik a világnak: minket, németeket nem érdekelnek az emberi jogok és a szólásszabadság”.”

Az embereknek a szaván kellene fogniuk Waters-t, és távol maradniuk, ha nem értenek egyet a politikájával – mondta Stawski, utalva arra, hogy Waters az aréna kivetítőjén a „fuck off” üzenetet közvetíti azon Pink Floyd rajongóinak, akik nem értenek vele egyet.

“Ha rajongója vagy a Pink Floydnak, de nem értesz egyet az antiszemitizmussal, akkor vegyél egy Pink Floyd CD-t, és ne menj el ezekre a koncertekre, a fenébe is” – mondta Stawski.

Times of Israel – jég

Címkék:BDS, Izrael-ellenesség

[popup][/popup]