Norvég állami média: húsvéti-pészachi rejtvény egy kis vérváddal

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Az NRK norvég állami rádió- és tévécsatorna weboldalára múlt csütörtökön egy rejtvény került föl a Húsvét és Pészach alkalmából.

A nyolcadik kérdés egy „egészen különleges kenyér”-ről szólt, és egy kezében maceszt tartó kisfiú képéhez kapcsolódott: „Miben volt különleges az a kenyér, amit Jézus és tanítványai fogyasztottak a pészachi vacsorán?” A résztvevőknek három választ kínáltak. A harmadik így szólt: „vért sütöttek bele”, ami nyilvánvaló utalás a vérvádra, mely szerint a zsidók keresztény gyermekek vérét használják a macesz sütéséhez.

A Twitteren reagálók többsége egyetértett abban, hogy az NRK vérvádat idéző kérdése „teljességgel visszataszító”. Conrad Myrland, a Med Israel for fred (MIFF) — Egy Izraelt támogató szervezet – vezérigazgatója kijelentette: úgy látszik, az NRK „húsvéti játékával azt akarta tesztelni, hogy mennyien hisznek az antiszemita összeesküvés-elméletekben”.

Februárban az állami csatornát bírálat érte a norvégiai zsidó közösség részéről, miután az NRK P13 rádió adása antiszemita tirádába torkollott: a műsorvezető kijelentette, hogy az izraeli oltási kampány sikerét látva „majdnem azt kívánta”, hogy a vakcina ne legyen hatásos.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Norvégia, vérvád

[popup][/popup]