„New York-i hitközség” és egyéb szamárságok

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

Eddig ismeretlen zsidó szervezet veszi védelmébe a magyar miniszterelnököt.

Magyarország New York-i főkonzulátusának honlapján megjelent egy nyilatkozat, melyet egy bizonyos  „United Orthodox Congregation of New York” nevű szervezet jegyez. Az eddig ismeretlen és Interneten azonosíthatatlan szervezet tizenegy rabbi aláírásával megerősítve áll ki Orbán Viktor miniszterelnök mellett, akit több ismert amerikai zsidó szervezet is bírált Horthy Miklóst méltató szavai miatt.

A rejtélyes rabbik levelét kiadta az MTI,

ennek nyomán átvette a magyar online sajtó jó része, ahol gyakran „a New York-i zsidók”, a „New York-i rabbik” néven hivatkoztak rájuk.

A kormánypárti sajtó részéről természetesen érthető, hogy maximálisan felértékelik a nyilatkozókat: üzenetük az, hogy egyes zsidók bírálják ugyan Orbán Viktort, mások azonban támogatják őt. Az ellenzéki média tájékozatlansága viszont sajnálatos.

A New York-i agglomerációban mintegy kétmillió zsidó él, ez a világ legheterogénabb zsidó közössége, ahol a legmerevebb szektáktól a meleg-leszbikus zsinagógáig minden megtalálható – a számtalan szekuláris szervezetről nem is beszélve. Utóbbiak között is a szélsőbaltól a szélsőjobbig találhatunk kedvünkre valót – miközben a súlypont nyilvánvalóan a konzervatív-liberális spektrumban helyezkedik el.

Az ortodoxok száma is százezres nagyságrendű, ezek is számtalan közösségre, valamint ernyőszervezetre tagolódnak. Ezen az óriás halmazon belül

a tizenegy aláíró a nagyközönség számára azonosíthatatlan, szervezetük nemkülönben.

Nyilván léteznek, mert egy konzulátus nem tesz ki hamis aláírásokat, de az Internet világában nem fellelhetők. Az azonosítóként megadott postacím és mobil telefonszám létező ugyan, de teljesen semmitmondó.

Amint a konzulátus honlapján is olvasható, egy „haszid zsidó közösségeket tömörítő szervezet” nyilatkozott meg. A nevek egy része is erre utal: Rabbi S. Rubin, Kerestir; Rabbi S. Frankel, Munkatch.  Többnyire haszid közösségek őrzik meg közép-kelet-európai szülőhelyük nevét. A rabbik neveit azonban hiába próbáljuk a Google-ban megtalálni, érdemi eredményt nem kapunk. Meglehet persze, hogy olyan, mélyen a hagyomány világában élő rabbikról van szó, akik elzárkóznak az Internettől, de azért gyanús, hogy a nevüket nem is említik sehol.

Így a United Orthodox Congregation of New York elnevezés körülbelül olyan informatív mint, mondjuk, az

„Egyesült Budapesti Keresztény Gyülekezet”

lenne. Bárki választhat magának ilyen nevet (ha nem foglalt), de egy ilyen nevű szervezet nyilván nem beszél az összes budapesti keresztény nevében. Aki ezt hiszi, az nem járatos a magyar viszonyokban.

A levél mögött a „New York-i zsidókat”, „New York-i rabbikat”, „New York-i hitközséget” vélelmezni nyilván teljesen hamis elképzelés. A New York-i zsidókról kialakult mítosz hatását érhetjük itt tetten. Aki zsidó hatalomról, zsidó befolyásról fantáziál, nyilván azt képzeli, hogy a kétmillió New York-i zsidó egységes szervezetbe tömörül, amiket nyilván szakállas kalapos ortodox rabbik vezetnek. (Ahogy ezt a fantáziaképet annak idején Bibó István is leírta.) Ők állnának a „New York-i hitközség” élén.

Így tudósít erről a Magyar Hírlap is – vicces, hogy a „New York-i hitközségről” szóló tudósításhoz mellékelt képen jól láthatóak a budapesti lubavicsi rabbik.

A zsidókkal kapcsolatos régi sztereotípiák működnek itt tehát. Kár, hogy az ellenzéki média – nyilván a zsidók iránti tiszteletből –minden kritika nélkül átveszi ezeket, pedig egy Google keresés elég lenne, hogy kételyeik ébredjenek.

 

Címkék:New York, New York-i hitözség, United Orthodox Congregation of New York

[popup][/popup]